NavMenu

Internet na korak do revolucije: Top Level domena dostupna i u BiH

Izvor: eKapija Utorak, 17.05.2011. 11:52
Komentari
Podeli

Holandska kompanija Unifiedroot kreirala je novi pretraživač za internet, sistem koji će revolucionizirati upotrebu interneta i otvoriti kompanijama brojne mogućnosti za marketing.

Novi pretraživač omogućuje registraciju domena putem Top Level Domain sistema (TLD), a ekskluzivni vlasnik prava registracije domena putem ovog servisa za područje zemalja bivše Jugoslavije je konsultatska kuća No Limit Media, također iz Holandije.

Amir Sabirović, ispred kompanije No Limit Media, za eKapiju pojašnjava koje su sve pogodnosti koje nudi novi sistem u odnosu na klasični vid pretraživanja. Naime, za pretraživanja interneta obično se koriste popularni servisi kao što su Google, Ask ili Bing. Kada bi vas interesovala određena kompanija, brend ili pojam ukucali bi ste www - ime kompanije, te ekstenziju .ba .com .org .inf da biste došli na traženu web destinaciju.

Veliki nedostatak ovakvog, standardnog, pretraživanja jeste činjenica da u većini slučajeva da biste došli do tražene destinacije, već morate znati njeno tačno ime ili više podataka o njoj, jer vas u suprotnom pretraživači odvode u zamršeni virtuelni svijet sa neograničenim brojem stranica koji se vežu uz traženi pojam.

"No, uskoro sve ovo će se promijeniti, a web prezentacije kompanija, brendova i drugih pojmova će se putem registracije Top Level domena moći registrovati kako bi ispunile svoju svrhu – marketing komunikaciju. Naime, TLD servis omogućuje svojim korisnicima da registruju dostupne generičke pojmove. Tako, na primjer, korisnici sa područja Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i drugih zemalja iz bivše Jugoslavije mogu da registruju Top Level domenu - .sarajevo, .banka, .bih, .pivo, .telefon itd, a postoji mogućnost i registracije na pismima kao što su ćirilica", ističe Sabirović.

Također se pred korisnikom koji registruje Top Level domenu .banka otvaraju brojne marketinške mogućnosti eksploatisanja svoje Top Level domene na način da asocira pod-domene sa postojećim brendovima. Na primjer, neka.banka, nova.banka, moja.banka, unicredit.banka itd.

Pogledajte video kako biste dobili potpunu sliku o mogućnostima i prednostima ovog servisa.

N.Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.