NavMenu

Gubitak 28 firmi u FBiH 120 miliona KM

Izvor: Nezavisne novine Subota, 14.05.2011. 11:45
Komentari
Podeli

Državne firme, njih 28 samo iz resora Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, prošlu su godinu okončale sa 120 miliona KM gubitka, kazali su u Vladi FBiH.

U Ministarstvu industrije tvrde da je riječ o akumuliranom gubitku iz prethodnih godina, dok su neke firme imale minus samo prošle godine. Precizirali su da gubitke najviše prave firme iz namjenske industrije, te da su dugovi za doprinose za PIO i zdravstveno osiguranje najveće opterećenje za preduzeća.

Resorni ministar Erdal Trhulj tvrdi da će biti tražena odgovornost menadžmenata koji obično govore kako su sve probleme naslijedili, ali da je ipak prioritet naći načine da se prevaziđu problemi u privredi.

"Nismo ulazili u strukturu gubitaka. Ideja je da se pokušaju prevazići ovi problemi, da se privreda pokuša dići na noge i stvori ambijent da ljudi imaju platu", dodao je Trhulj, te je napomenuo da će biti analiziran rad upravljačkih struktura većinski državnih firmi, na osnovu čega će biti odlučivano i o smjenama.

Podsjetio je da je Vlada FBiH početkom maja odlučila da firme koje su poslovale s gubitkom u prošloj godini u roku od 45 dana naprave plan sanacije, a tada je najavljen zakon o uvezivanju staža i pronalazak načina za otpis duga za zdravstvo za period u kojem usluge nisu korištene.

Upravo su dugovi za plate i doprinose razlog velikog broja protesta i štrajkova radnika, pa su tako samo u zadnja dva mjeseca štrajkovali uposlenici "Pretisa", a bivši radnici "Vitezita" su nakon štrajka glađu nekoliko noći proveli u šatorima pred zgradom Vlade FBiH.

Biće analiziran rad upravljačkih struktura većinski državnih firmi, na osnovu čega će biti odlučivano i o smjenama, rekao Trhulj

Muhamed Hadžić, predsjednik Sindikata metalaca BiH, istakao je da su dugovi za doprinose višemilionski i da osam godina traže zakon o stažu i izmirenje obaveza za zdravstvo, te da je Vlada FBiH obećala ove probleme riješiti i poduzela neke korake u tom pravcu.

"Nema ko nas nije prevario zadnjih 15-16 godina i zato ćemo budno pratiti šta ova vlada radi. Nama je prioritet da se preživi i nismo insistirali na utvrđivanju odgovornosti uprava, ali je nemoguće poslije dešavanja u namjenskoj industriji da svi prođu bez sankcija", rekao je Hadžić.

Trhulj je ranije kazao da je "Elektroprivreda BiH" u prošloj godini imala blizu 15 miliona KM gubitka, te da su od osam firmi namjenske industrije svega dvije poslovale pozitivno, i to "Unis Gineks" Goražde i Tehničko-remontni zavod Hadžići.

Rahman Sijamija, direktor bugojanske firme namjenske industrije "Binas", tvrdi da će firma poslovati pozitivno i zaposliti novih 50 do 100 radnika ako se njena uprava i Vlada FBiH budu pridržavale mjera predloženih u planu poslovanja, koji je urađen za ovu godinu. Nije nam odgovorio na pitanje o gubicima iz prošle godine.

Fahro Memić, portparol "Elektroprivrede BiH", rekao je da kompanija u suštini nije napravila gubitak nego je planirala veće prihode, po cijenama koje su tada bile na tržištu struje, a kasnije su te cijene pale.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.