NavMenu

Građevincima iz BiH opada posao u inozemstvu

Izvor: eKapija Petak, 13.05.2011. 10:17
Komentari
Podeli

Vrijednost ugovorenih građevinskih radova preduzeća iz Federacije BiH u inozemstvu u prva tri mjeseca 2011. godine veća je za 13,7 posto u odnosu na isti period 2010., dok je vrijednost izvršenih građevinskih radova u tom periodu manja za 47,7 posto.

Kako saznaje Fena u Odsjeku publicistike Federalnog zavoda za statistiku, od ukupne vrijednosti izvršenih radova građevinskih kompanija iz FBiH u inozemstvu u prva tri mjeseca 2011. najveći dio odnosi se na zemlje Afrike i to 57,9 posto.

Udio objekata visokogradnje u ukupno izvršenim građevinskim radovima iznosi 37,7 posto, a udio objekata niskogradnje 62,3 posto.

U građevinarstvu FBiH u martu 2011. su bila prijavljena 8.454 radnika.

Vrijednost građevinskih radova koje su firme iz Republike Srpske izvršile u inostranstvu u prvom tromjesečju ove godine iznosi 3,44 miliona KM i za 13,7 odsto je manja nego u istom periodu prošle godine, podaci su Zavoda za statistiku RS koje je objavila agencija SRNA.

Od toga je vrijednost radova u visokogradnji 2,57 miliona KM, dok je ostalo vrijednost radova u oblasti niskogradnje.

Najveća vrijednost izvršenih radova od 2,23 miliona KM ostvarena je u Njemačkoj.

U prvom tromjesječju ove godine na građevinskim radovima u inostranstvu je bilo prosječno angažovano 344 radnika, koji su u prosjeku ostvarili 180.000 efektivnih radnih časova.

Vrijednost novih ugovora za izvođenje radova u inostranstvu u prvom tromjesječju je 756.000 KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.