NavMenu

Jajce prkosi vandalima: Priprema se obnova spaljenih mlinova na Plivskom jezeru

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.05.2011. 15:45
Komentari
Podeli

Predstavnici općine Jajce i Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH posjetili su danas lokaciju četiri drvene vodenice iz kompleksa mlinčića na Malom Plivskom jezeru u Jajcu, koje su nedavno uništene u vandalskom napadu.

Zbog prirodne, historijske, arhitektonske, geološke i naučne vrijednosti Kulturni krajolik - Plivska jezera sa kompleksom vodenica (mlinova) na rijeci Plivi godine 2009. proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Spaljivanje četiri od ukupno 20 vodenica na Plivskom jezeru izazvalo je osudu cjelokupne javnosti, a i hitnu reakciju lokalne vlasti i institucija zaduženih za brigu o kulturno-historijskom blagu.

Direktorica Javne ustanove "Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca" Aida Softić za eKapiju je istakla da je vrlo teško procijeniti počinjenu štetu, kako materijalnu tako i nematerijalnu.

"Delegacija općine Jajce i Zavoda za zaštitu spomenika obišli su danas teren, snimili stanje, te nakon toga utvrdili konkretan plan akcije koje treba poduzeti kako bi se što prije sanirala šteta i vodenice unišene u požaru", kazala je ona.

Ona je također poručila da je u ovom trenutku najvažnije animirati sve nadležne istitucije sa svih nivoa vlasti koje su zadužene za brigu o nacionalnim spomenicima da se uključe u ovu akciju. Kako se skrnavljenje nacionalnih spomenika tretira kao krivično djelo, ovim događajem će se pozabaviti i policija.

Inače, vodenice na rijeci Plivi, udaljene pet kilometara od centra Jajca, datiraju još iz srednjeg vijeka. Dvadeset vodenica, izgrađenih na sedrenoj pregradi između Velikog i Malog plivskog jezera, daju veliki doprinos ambijentu povijesnog grada Jajca i izraz su lokalne tesarske vještine i tradicionalnog načina građenja.

Vodenice spadaju i u industrijsku arhitekturu. U njima se mljelo žito. Usluga se nije naplaćivala u novcu, nego se uzimao takozvani ušur, odnosno desetina. Vlasnici vodenica bili su bogati pojedinci ili selo. Bio je određen dan mljevenja po porodicama i taj se red strogo poštovao.

Uz vodopad u Jajcu, vodenice su jedna od najvećih turističkih atrakcija u ovom gradu.

N.Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.