NavMenu

U Portugalu se gradi nova Silicijska dolina

Izvor: eKapija Utorak, 10.05.2011. 08:16
Komentari
Podeli

Nedaleko od sjevernog portugalskog grada Porta gradi se novi grad budućnosti, svojevrsna portugalska Silicijska dolina, pišu europski mediji. Na području površine 17 kilometara četvornih moći će živjeti 225.000 ljudi. Gradnja će stajati oko 10 milijardi eura, a trebala bi biti završena do 2015.

Predvođen bivšim djelatnikom Microsofta i IMB-a Steveom Lewisom, projekt će okupiti tisuće inženjera, znanstvenika i tehničara koji će živjeti u energetski najučinkovitijem urbanom prostoru u Europi, svojevrsnoj portugalskoj Silicijskoj dolini.

"Cilj PlanIT doline je da bude najveći inkubacijski prostor na svjetskoj razini za razvoj tehnologija koje utječu na urbani život", rekao je Lewis.

Prvi stanovnici počet će dolaziti u rujnu. Trećina će biti Europljani, a ostali stručnjaci za istraživanje i razvoj iz SAD-a i Azije. Projekt će financirati kapital prikupljen na javnim tržištima.

Lewis je kazao kako je projekt pokrenuo kako bi se napredak postignut u razvoju zrakoplova i podmornica zadnjih desetljeća primijenio u građevinarstvu.

To će biti pravi grad s trgovinama, mjestima za zabavu i školama, ali u potpunosti kompjutoriziran.

"Sve učinkovito recikliramo, pročišćavamo i ponovno koristimo. Izveli smo to tako da ljudi ne moraju mijenjati svoje ponašanje", rekao je Lewis, koji smatra da će se do 2050., pokaže li se prototip uspješnim, morati sagraditi na tisuće takvih gradova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.