NavMenu

Bolji dani za radnike banjalučke "Boske"

Izvor: Nezavisne novine Subota, 07.05.2011. 09:33
Komentari
Podeli

Banjalučka robna kuća "Boska" će za desetak bivših radnika koji su ispunili uslove za penzionisanje pojedinačno uplatiti zaostale doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Dogovoreno je to na sastanku direktora "Boske" Ljubomira Dakića sa ministrom rada i boračko-invalidske zaštite RS Petrom Đokićem, održanom zbog problema u kojima su se našli bivši radnici te poznate robne kuće.

Dakić je objasnio da je problem nastao zato što Fond PIO ne priznaje reprogram poreskih obaveza koje je "Boska" sklopila sa Poreskom upravom. "Zbog toga bivši radnici koji su prije tri-četiri mjeseca stekli uslove za penzionisanje nisu mogli ostvariti to pravo niti su imali osiguranu zdravstvenu zaštitu", rekao je on.

Srbijanski konzorcijum "Zekstra - Delta" je "Bosku" preuzeo u julu 2009. godine da bi mjesec dana nakon toga sklopio sporazumni raskid radnog odnosa sa više od 200 radnika robne kuće, kojima su isplaćene otpremnine i više od 20 zaostalih plata. Oni su proglašeni tehnološkim viškom i upućeni na Zavod za zapošljavanje RS, jer je novi vlasnik nakon renoviranja robne kuće posao trgovine zamijenio rentiranjem poslovnih prostora.

Problem je, međutim, nastao kada su stariji radnici stekli uslove za penzionisanje koje nisu mogli ostvariti, kao ni pravo na osnovnu zdravstvenu zaštitu zbog čega su bili izloženi visokim troškovima liječenja.

Jedna od njih je i Nada Vuklišević, koja je na prošloj sjednici Skupštine akcionara "Boske" apelovala na rješenje tog problema, ističući da više ne može izdržati plaćanje lijekova.

"Zašto Uprava `Boske` za nas 15 radnika nije pojedinačno uplatila po 6.000 KM za penzijsko i zdravstveno osiguranje? Radi se o sredstvima manjim od plaćene ugradnje novih klima-uređaja unutar robne kuće", istakla je ona.

Branka Gostić, bivša predsjednica Sindikata "Boske", potvrdila je da radnicima i dalje nije povezan radni staž, iako je bio takav dogovor Vlade RS i kupca "Boske" prilikom privatizacije robne kuće.

"Vlada RS se obavezala da će uplaćivati doprinose kako radnici budu sticali uslove za penzionisanje, ali od toga do sada nije bilo ništa. Nadam se da će se to sada regulisati", kazala je Gostićeva.

Direktor "Boske" ističe da će obaveze prema svim bivšim radnicima biti očišćene sredstvima koje namjeravaju prikupiti emisijom desetogodišnjih korporativnih obveznica u vrijednosti od 15 miliona KM koje planiraju izdati do kraja jula.

Dio tog novca, kako objašnjava, biće upotrijebljen za kupovinu obveznica ratne štete RS kojima bi izmirili poreske dugove nastale do kraja 2007. godine, dok je ostatak namijenjen za izmirenje uzetih kredita i plaćanju izvođača radova na renoviranju robne kuće.

Kompanije "Zekstra" i "Delta" kreditno su zadužile "Bosku" za 5,3 miliona KM kako bi ispunile ugovorenu privatizacionu obavezu investiranja i izmirivanja zaostalih plata radnicima, ne ulažući vlastita sredstva. Kao kreditno obezbjeđenje stavljena je hipoteka na cjelokupan objekat robne kuće u centru Banjaluke.

"Boska" je nakon dugotrajnog perioda agonije ponovo otvorena u novembru prošle godine, ali još grca pod teretom finansijskih gubitaka od nepunih 20 miliona KM koji se namjeravaju pokriti smanjenjem osnovnog kapitala preduzeća.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.