NavMenu

Subvencije od 3,6 miliona KM spasile radna mjesta

Izvor: Fokus Subota, 07.05.2011. 09:05
Komentari
Podeli

Kroz subvencije za preduzeća iz oblasti tekstila, kože i obuće Vlada RS je tokom prošle godine u ovaj sektor uložila 3,6 miliona KM i na taj način sačuvano je hiljade radnih mjesta ugroženih recesijom.

U izvještaju koji je Vlada usvojila navodi se da su subvencije koristila 84 preduzeća u RS, od čega 74 privredna društva i deset samostalnih zanatskih radnji, a u njima je zaposleno 7.836 radnika, što je 6,2 odsto više nego što je u ovoj oblasti bilo zaposleno 2009. godine.

Najveći korisnik sredstava bilo je preduzeća "Sportek" iz Kotor Varoša sa 898 radnika, "Bema" Banja Luka sa 711 radnika, "Sanino" iz Dervente sa 606 radnika i "Alfa" Modriča sa 314 radnika.

Većina korisnika subvencija zaposlila je nove radnike, "Sanino" iz Dervente 173 radnika, "Amika" iz Dervente 47 radnika, "Bema" iz Banje Luke 39 radnika, "Dubikoton" iz Kozarske Dubice 34 radnika, "Alfa" iz Modriče 28 radnika, a investirano je i u otvaranje novih pogona i savremenih linija za proizvodnju.

Prema riječima vlasnika fabrike "Sanino" iz Dervente, Radovana Pazurevića, subvencije su bile presudne za opstanak tekstilnog sektora.

"Da nije bilo pomoći Vlade većina preduzeća iz ove grane ne bi uspjela prebroditi krizu, a već sada su vidljivi pozitivni trendovi i stabilizacija stanja u firmama", rekao je Pazurević.

Marinko Umićević, direktor banjolučke "Beme", takođe svjedoči o pozitivnim stranama navedenih mjera.

"Svaka pomoć je dobrodošla, pa i ova podrška Vlade koja je spasila brojna radna mjesta. Ove godine očekujemo subvencije za izvoz, a konkurisaćemo i za podsticaje za zapošljavanje novih radnika", rekao je Umićević.

Industrija tekstila, kože i obuće u prethodne tri godine imala je trend rasta proizvodnje i u velikoj mjeri doprinijela, a i danas doprinosi, uravnoteženju spoljnotrgovinskog bilansa. Proizvodnja u ovoj oblasti bazirana je na lon-poslovima usluge šivanja, krojenja i dorade za inostrane partnere i zastupljena je u skoro svim opštinama Republike Srpske.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2010. godini ova oblast industrije ostvarila je izvoz od 3,9 miliona KM, što predstavlja 13,5 odsto ukupnog izvoza Srpske ili 17 odsto izvoza prerađivačke industrije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.