NavMenu

Top 10 "najzelenijih" zgrada u svijetu

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.05.2011. 09:53
Komentari
Podeli

Izgradnja "zelenih" zgrada je neophodna kako bi stvorili ekološki održiv svijet za buduće generacije. Donosimo top 10 zelenih zgrada širom svijeta.

(Holy Wisdom Monastery)

1) Holy Wisdom Monastery. Madison, Wisconsin`s Holy Wisdom samostan je ušao na brojne liste "najzelenijih" zgrada u svijetu. Objekat je dobio najvišu ocjenu koju dodjeljuje US Green Building Vijeće - s 63 od 69 mogućih bodova. Šta čini ovaj samostan tako "zelenim"? Samostan nudi parkiralište za efikasna vozila, dostupan zeleni krov, nema stalnog sistema za navodnjavanje, fotonaponske ćelije su dovoljne za zadovoljavanje 13 posto svih energetskih potreba, 99 posto svih otpada od građenja i rušenja se reciklira, građevinski materijali su proizvedeni u užoj regiji, bambusni podovi, veoma efikasni prozori, te sistem za praćenje isporuke vanjskog zraka.

(Hydro Manitoba Place)

2) Hydro Manitoba Place. Manitoba u Winnipegu Hydro Place, Manitoba, Kanada je naveden kao četvrti najveći ekološki projekat u Kanadi u 2009. Više od 40 posto od ukupne svjetlosti dolazi od sunca. Geotermalni sistem osigurava sve potrebe grijanja i hlađenja za zgradu. Ventilacijski sistem opskrbljuje urede svježim zrakom. Kako bi se zadržao višak kišnice, napravljena je optimalna izolacija kroz tzv. zeleni krov. Osim toga, zgrada je izgrađena u sprezi pasivne solarne energije i vjetra za hlađenje, grijanje, ventilaciju.

(India Tower)

3) India Tower u Mumbaiu ima vrlo zanimljiv dizajn koji izgleda kao da su slagane kutije jedne na drugu, ali zapravo simbolizira povećanje ekološke svijesti u cijeloj zemlji. Zgrada će biti napravljena na 74 sprata, a svaki blok će imati posebnu namjenu kao što su uredi, stambeni dio i drugi poslovni prostori. Dizajn zgrade uključuje solarno sjenčenje, osvjetljenje, prirodnu ventilaciju, čuvanje kišnice i zelene unutrašnjosti. To je jedna od najzelenijih zgrada u Indiji i postigla je Gold standard Green Building Vijeća LEED.

(Crystal Island)

4) Crystal Island u Moskvi će biti 450 metara visoka građevina s više od 25 miliona metara kvadratnih površine. To je samoodrživi grad s ekološki nastrojenom tehnikom za upravljanje i štednju energije. Objekat će emitovati jako malo stakleničkih gasova pomoću solarnih ćelija, kao i vjetroturbina koje se nalaze oko zgrade zajedno s velikim atrijima koji će se koristiti u regulaciji unutrašnje temperature zraka u ekstremnim vremenskim prilikama koje su prisutne u Rusiji.

(Chicago Centar za zelene tehnologije)

5)Chicago Centar za zelene tehnologije je poznat po različitim samoodrživim značajkama koje su pomogle u postizanju Platinum LEED statusa. Zgrada koristi oko 40 posto manje ukupne energije od zgrada sa sličnom strukturom. To su postigli sa velikom količinom solarnih ploča koje se nalaze na krovu, tendama i na žlijebu centra. Druge značajke uključuju 28 vertikalnih bunara koji pomažu u regulaciji temperature dvostrukog izo stakla, sistema pametne rasvjete, podove od recikliranog stakla i otpadnog pluta kao i činjenica da je 40 posto objekta izgrađeno s recikliranim materijalima. Zeleni krov apsorbira kišnicu i povećava izolaciju građevine.

(Masdar)

6) Masdar. Grad koji emituje nula emisija ugljičnog dioksida i bez otpada. U Masdaru neki vid javnog prijevoza će se nalaziti svakih 200 metara za osobni brzi tranzit, što je dobro jer nije dozvoljen ulaz automobila. U gradu će se nalaziti i veliki broj vjetroturbina i solarnih polja kako bi Masdar u Abu Dhabi bio u potpunosti samoodrživ.

(BMW Welt)

7) BMW Welt. BMW Welt u Minhenu je odličan primjer njemačke inženjerske genijalnosti. Njemačka firma Solarwatt je ugradila više od 3.500 solarnih ploča koje isporučuju 824 kWp. Tu su i brojne čelične ploče koje su ugrađene uz krov koje pomažu pri grijanju kroz solarni dobitak. Solarna energija je također ugrađena u fasadu radi kontroliranja klimatiziranog zraka a uz to objekat ima i prirodnu ventilaciju. Tu su i termički efikasne površine unutar zgrade kako bi se pomoglo u održavanju konstantne toplinske udobnosti i kontrole temperature.

(Predsjednička biblioteka Clinton)

8) Predsjednička biblioteka Clinton. Predsjednička biblioteka Clinton i muzej u Little Rocku, Arkansas primila je LEED Platinum standard u novembru 2007. Od tada, biblioteka je uvela niz novih "zelenih" značajki: vrtni krov koji će maksimizirati upotrebu kišnice i regulisati temperaturu unutar objekta, ali će i apsorbirati emisije ugljičnog dioksida, različite mogućnosti recikliranja, sposobnosti za "zeleno čišćenje", tj. smanjenje otpada i program za kompenzaciju korištenja neobnovljivih izvora energije. Budućim planovima za biblioteku su i vjetroturbine i ili fotonaponski sistemi.

(Zeleni svjetionik)

9) Zeleni svjetionik. U Kopenhagenu se nalazi Zeleni svjetionik koja je prva javna karbon neutralna zgrada. Zeleni svjetionik je smješten na Univerzitetu u Kopenhagenu i dizajnirala ga je kompanija Christensen & Co u obliku sunčanog sata koji služi kao centar studentske službe. Svjetionik je pravi primjer drugim općinama da se može izgraditi karbon neutralan objekat. Zapravo više od 70 posto svih energetskih smanjenja je nastalo restruktuiranjem same zgrade, a ne upotrebom tehnologija. Niz "zelenih" mjera je provedeno kako bi se osigurala zdrava unutrašnja okolina, uključujući prirodnu ventilaciju i prirodnu rasvjetu putem krovnih prozora, LED svjetla sa solarnim panelima, solarna sjenila na prozorima, geotermalne toplinske pumpe, te sistem daljinskog grijanja.

(Bank of America Tower)

10) Bank of America Tower. Toranj Bank of America u New Yorku je jedini neboder kojim je dodjeljen Platinum LEED status. Ovaj 54 spratni toranj je drugi po veličini u New Yorku, a četvrti po veličini u Sjedinjenim Američkim Državama. Toranj posjeduje kogeneracijski sistem na sedmom spratu koji pohranjuje prirodnu toplotu, koristi kišnicu i otpad, te je većina sirovina za izgradnju dolaze iz lokalnih izvora u okrugu od 500 milja od tornja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.