NavMenu

Na Dan Evrope - "Trkom u Evropu"

Izvor: eKapija Srijeda, 04.05.2011. 15:18
Komentari
Podeli

Povodom 9. maja, Dana Evrope, Delegacija Evropske unije u BiH i Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH organiziraju brojne sportske i kulturne manifestacije u periodu od 04. –17. maja 2011. godine u 20 gradova u Bosni i Hercegovini.

Uz Delegaciju i Direkciju u organizaciji sudjeluju i članovi EU porodice u BiH, EU info centri i navladine organizacije: Fondacija lokalne demokracije, Zdravo da ste, Sarajevo Marathon, MDP Inicijative, Europlus Doboj, Agencija za lokalni razvoj Gradiška te Evropski pokret u BiH.

Cilj ovog višednevnog obilježavanja Dana Evrope je približiti javnosti u BiH ideju i vrijednosti ujedinjene Evrope, te značaj procesa pristupanja BiH u EU.

Svečanost počinje 4. maja turnirom u sjedećoj odbojci koja će se održati u Mokrom – Pale, a nastavlja se druženjem sa srednjoškolcima i osnovnoškolcima u Sarajevu 07. maja ispred PSBiH, gdje će biti upriličena i promocija EU Palčića, magazina za osnovnoškolce čiji je izdavač Direkcija za evropske integracije.

Sportskom manifestacijom "Trkom u Evropu", koja se održava po treći put, profesionalni atletičari i amateri iz BiH i regije će se pridružiti obilježavanju Dana Evrope. "Trkom u Evropu" održat će su nedjelju, 08. maja 2011. u Sarajevu, sa početkom u 10.00 sati ispred BBI centra.

Proslave će se nastaviti druženjem sa mladima u Banja Luci 9. maja, Doboju 10. maja, te u Gradišci 12. maja, koji će kroz kreativne radionice, kvizove i izložbe imati priliku naučiti više o Evropskoj uniji i procesu evropskih integracija BiH, te poslati svoje poruke Evropi. Takođe, u Doboju će se 10. maja održati i okrugli stol posvećen temi "Uloga lokalne samouprave u procesu evropskih integracija".

Završnica svih manifestacija je 14. maja kada će u sarajevskom Domu Mladih biti održan koncert grupa "Letu štuke" i "Skroz".

U okviru obilježavanja Dana Evrope, na put kroz Bosnu i Hercegovinu krenut će po prvi put EU karavan, koji će uz gore navedene gradove posjetiti i Konjic, Mrkonjić grad, Ključ, Kladanj i Rogaticu, Istočno Sarajevo, Teslić, Brod, Prnjavor, Zvornik, Stolac, Travnik, Bugojno, Srebrenicu i Višegrad.

Dana 9. maja 1950., Robert Schuman je plasirao prijedlog o stvaranju organizirane Europe, neophodne za održavanje mirnih odnosa. Taj prijedlog, poznat kao "Schumanova deklaracija", smatra se početkom stvaranja današnje Evropske unije. Od 1985. godine 9. maj se obilježava kao Dan Evrope i jedan je od simbola identiteta EU. Dan Evrope prilika je za približavanje Evropske unije građanima, a u Bosni i Hercegovini se obilježava od 1997. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.