Izvor: eKapija | Subota, 30.04.2011.| 08:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Logistički poduhvat godine: U TE Stanari stiže oprema iz Šangaja

Radovi na realizaciji projekta TE Stanari uveliko su u toku, a kako je za ekapija.ba potvrdio Nenad Savić, direktor za komunikacije ETF Group prije same izgradnje samog bloka, projekat podrazumijeva i niz drugih aktivnosti.

Shodno, ovome EFT Group se nalazi u završnoj fazi pregovara sa China Development Bank (CDB) o finansiranju EPC ugovora za TE Stanari. CDB će kreditno pokriti 85 posto vrijednosti EPC ugovora, dok se očekuje da će preostalih 15 posto vrijednosti EPC ugovora biti pokriveno iz sopstvenog kapitala EFT-a.

"Ključ u ruke"

EPC ugovor o izgradnji TE Stanari signalizira prvi posao ove vrste za kineske kompanije na evropskom tlu. Početak komercijalnog rada Termoelektrane Stanari planiran je za drugu polovinu 2014. godine.

Također, EFT Group je početkom maj prošle godine potpisala EPC (Engineering, Procurement and Construction) ugovor sa DongFang Electric Corporation iz Kine o isporuci Termoelektrane Stanari po sistemu "ključ u ruke". Pored objekta same elektrane, ukupnu vrijednost projekta od oko EUR 500 miliona sačinjavaju i troškovi investicije u pomoćne objekte i investicije u proširenje kapaciteta rudnika.

Ponudu DongFang Electric Corporation pozitivno je ocijenio i konzorcijum međunarodnih konsultanata koje sačinjavaju AF Collenco iz Švajcarske i Steinmuller Engineering iz Njemačke.

DongFang Electric Corporation jedan je od vodećih proizvođača energetske opreme na svijetu, i uopšte jedna je od najvećih kompanija u Kini. Poznata je prije svega po proizvodnji velikih hidro, termo i nuklearnih elektrana, vjetrogeneratora, kao i sposobnosti realizacije projekata po sistemu "ključ u ruke" u svojstvu generalnog izvođača. DongFang u svojim fabrikama zapošljava 23.000 radnika, a godišnji obim proizvodnje je 30.000 MW.

"Iako, termoelektrana Stanari predstavlja 1% godišnje proizvodnje DongFang Electric Corporation, ovaj projekat je izuzetno unačajan za kineskog proizvođača. Te Stanari će biti prva termoelektrana koju je ovaj proizvođač izgradio na evropskom tlu, i ujedno svojevrsna referenca za njihov prodor na druga evropska tržišta", pojašnjava Savić.

Dopremanje opreme za buduću TE Stanari trebalo bi početi uskoro, a povodom toga nedavno je u posjeti Bosni i Hercegovini boravila delegacija DongFang Elelctric Corporation i više kineskih kompanija koje se bave prevozom robe, a kako bi utvrdili optimalne logističke rute za dopremanje opreme iz Kine.

"Izgradnja termoelektrane Stanari između ostalog predstavlja unikatan logistički zadatak s kakvim se na ovim prostorima dugo nismo sretali. Pored ogromne količine standardnog tereta potrebno je odrediti i pripremiti logistiku za isporuku onoga sto zovemo vanstandardni tovar – izuzetno tešku ili opremu velikog gabarita. Primjera radi, samo jedna komponenta koju zovemo stator generatora teži 270 tona. Prevesti takav predmet iz Šangaja do Stanara je nimalo lak poduhvat", kaže Savić.

EU standardi

Tokom posjete, Savić pojašnjava kako su predstavnici DongFang-a u saradnji sa kineskim logističkim kompanija COSCO i Sinotrans, ali i logističarima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Rumunije detaljno sagledali kapacitete i mogućnosti luka u Pločama, Rijeci, Splitu i Konstanci, kao i odgovarajućih željezničkih i drumskih pravaca iz ovih destinacija.

"Projekat TE Stanari odvijat će se u četiri faze. Prva fazu predstavljaju mjerenja i analize, izrada neophodnih studija i dobijanje neophodnih dozvola za izgradnju i korištenje. Kako pokazuju primjeri širom regiona, ova faza je ujedno i najteža. Drugu fazu predstavljaju ugovaranje izgradnje. Treću fazu predstavljaju pregovori sa finansijskim institucijama i zatvaranje finansijske konstrukcije. Četvrtu fazu predstavlja izgradnja samog objekta", kaže Savić, naglašavajući kako je projekat već prošao prvu i drugu fazu.

Sva mjerenja i analize su verifikovane dva puta, od strane domaćih i stranih kuća. Razlog za to je odluka da se cijeli projekat realizuje u skladu po relevantnim EU standardima, koji su dosta strožiji od zakonskih normi u BiH. TE Stanari će biti prvi energetski objekat u BiH koji će funkcionisati u skladu sa direktivama EU (2001/80/EC) o zaštiti životne sredine.

"Pored izrade pomenute dokumentacije, osigurane su i sve neophodne dozvole. Na osnovu Glavnog projekta očekuje se da će nadležni organi RS izdati odobrenje za građenje TE Stanari do sredine 2011. godine. U narednom periodu, DEC će sprovoditi završne istražne radove na lokaciji termoelektrane Stanari, a po zatvaranju finansijske konstrukcije očekuje se početak proizvodnje opreme i građevinskih radova", kažu u ETF-u.

Osnovni parametri TE Stanari su: Instalisana snaga 300 MW, stepen korisnosti bloka 38.5 %, očekivana godišnja proizvodnja od 2,000,000 MWh pri radu u baznom režimu rada, kompletan tretman dimnih gasova u skladu sa direktivama EU, suhi rashladni sistem, odlaganje pepela u specijalne kasete koje će biti locirane u prethodno eksploatisanom dijelu rudnika Stanari i povezivanje na elektroenergetski sistem preko postojećeg 400 kV dalekovoda Tuzla-Banja Luka.

E. Ko.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.