NavMenu

BPK: Prevent Goražde investira šest miliona KM i otvara 600 radnih mjesta

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.04.2011. 14:42
Komentari
Podeli

Pregovarački tim Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde okončao je jučer pregovore sa firmom "Prevent Goražde" vezane za sklapanje specijalne pogodbe za raspolaganje imovinom u vlasništvu BPK Goražde na lokaciji bivše industrijske zone u Vitkovićima.

Firma "Prevent Goražde" planira na ovoj lokaciji izgradnju proizvodnog pogona površine 7.600 m2, a vrijednost cjelokupne investicije procijenjena je na šest miliona KM. Kompletna investicija trebala bi biti završena u periodu od 3 godine, do kada bi u ovom pogonu trebalo biti otvoreno najmanje 600 novih radnih mjesta, saopćeno je iz Vlade BPK.

Nakon obavljenih pregovora prijedlog firme "Prevent Goražde" je prihvaćen i on će biti upućen Vladi BPK Goražde u dalju proceduru.

Ukoliko postignuti dogovor podrže Vlada i Skupština BPK-a, firma "Prevent" će državno zemljište u industrijskoj zoni Vitkovići kupiti po simboličnoj cijeni za 1 KM.

Obzirom da se radi o projektu od javnog interesa koji će značajno utjecati na ekonomski razvoj i zapošljavanje, pregovarački tim mišljenja je da ponuđeni prijedlog ispunjava sve uslove za sklapanje specijalne pogodbe između BPK Goražde i firme "Prevent Goražde".

"Ovo je jedan ogroman iskorak za razvoj privrede našeg kantona i zapošljavanja na ovom prostoru. U proteklih 10 godina ovaj kanton je imao stagniranje po pitanju broja zaposlenih i ovaj projekt, ukoliko bude prihvaćen od strane Vlade i Skupštine BPK Goražde, bit će istorijski iskorak po pitanju zapošljavanja u ovom kantonu", kazao je ministar Imamović.

Realizacijom ovog ugovora, firma "Prevent Goražde" dobila bi 10.500 m2 zemljišta u industrijskoj zoni na kojoj će biti izgrađen novi poslovni objekat u kojem bi se trebale proizvoditi auto-presvlake. Što se tiče same procedure, Vlada će predložiti Skupštini BPK Goražde odluku o proglašavanju javnog interesa i zaključivanju specijalne pogodbe te prodaji imovine firmi "Prevent Goražde".

"Veliki su napori uloženi da dođemo na ovaj stadij da možemo razgovarati o raspolaganju državnom imovinom, odnosno da je Kanton prepoznao da potencijalni ulagači žele da ulažu i da Kanton daje svoju imovinu u svrhu zapošljavanja. Ukoliko se potpiše ugovor, mi ćemo se obavezati na početak ulaganja u roku od 30 dana od momenta njegovog potpisivanja i zapošljavanja 600 radnika na toj lokaciji sa dinamikom ulaganja 10%, 70% do konačnih 100%, u roku od 36 mjeseci", istaknuo je direktor firme "Prevent Goražde" Haris Rahman.

Firma "Prevent Goražde", samo u aprilu mjesecu, zaposlila je nova 53 radnika i za očekivati je da će ona i u narednom periodu ponuditi još radnih mjesta, koja će doprinjeti poboljšanju životnog standarda ljudi koji žive na ovom prostoru.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.