Izvor: eKapija | Četvrtak, 28.04.2011.| 08:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bihać: Mladim inovatorima omogućen put na olimpijadu u Ameriku

Mladi inovatori Aldin Hodžić i Dževad Kozlica, učenici Unsko-sanskog koledža u Bihaću nedavno su sa svojim projektom automobila na hidrogenski pogon, osvojili zlatne medalje na "Bosna Sema" izumiteljskoj olimpijadi, te su pozvani u Sjedinjene Američke Države da predstave svoj projekt.

To je bio i povod da ih jučer prime premijer Unsko-sanskog kantona (USK), Hamdija Lipovača i kantonalni ministar obrazovanja Dario Jurić.

Dosadašnje troškove u izradi projekta podnijeli su roditelji, međutim za put u SAD-e nije bilo novaca. Stoga su im premijer Lipovača i ministar Jurić jučer uručili avionske karte i zastavu BiH, kao i profesoru koji će ih pratiti na putu u SAD, u Houston.

Hodžić i Kozlica su zahvalili na prijemu i premijeru prezentirali svoj izum, te izrazili optimizam pred odlazak na Olimpijadu tehničkih inovacija na kojoj će predstavljati BiH.

Podrška premijera Lipovače ogleda se u avionskim kartama za SAD, za koje je premijer simbolično rekao da su karte u dva pravca, odlazak i povratak, aludirajući na obavezu da mlade i uspješne ljude moramo zadržati u BiH, saopćila je press služba Vlade USK.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.