Izvor: eKapija | Utorak, 26.04.2011.| 13:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Proizvodnja aromatičnog bilja u BiH- neotkrivena šansa za investitore

(Foto: b)

Proizvodnja aromatičnog i ljekovitog bilja i uzgoj povrća u plastenicima su neke od najisplativijih oblasti za investitore u BiH.

Senaid Mujabašić, nezavisni biznis konzultant iz Živinica, kaže da je proveo ekonomske analize koje su pokazale da se ulaganja u ovu oblast višestruko isplate jer zahtjevaju minimalna ulaganja uz kratko razdoblje povrata investicije. Iz tog razloga i on planira krenuti sa proizvodnjom aromatičnog bilja, prije svega bosiljka.

Kaže da su za ove djelatnosti potrebna ulaganja od oko 10 000 KM te da za svoj projekt, proizvodnju bosiljka, koji je nedavno predstavio na Sarajevo Business Forumu već ima zainteresiranog investitora, jednu saudijsku investicijsku kompaniju. Realizacijom ovog projekta posao bi dobilo 10-tak osoba.

Iako u BiH ne postoje precizni statistički podaci o proizvodnji aromatičnog i ljekovitog bilja i njenom izvozu iz BiH sigurno je to da postoje zahtjevi međunarodnog tržišta za značajnim količinama raznog ljekovitog i aromatičnog bilja.

Ipak, stručnjaci ističui da uprkos činjenici da je većina ljekovitog i aromatičnog bilja koja se sakuplja u BiH namijenjena za izvoz, vrlo često domaća proizvodnja ne može zadovoljiti zahtjeve stranog tržišta u pogledu količine i kontrole kvaliteta sirovina ljekovitog i aromatičnog bilja.

D.K.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.