NavMenu

Nastavlja se izgradnja Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru - Prva faza radova vrijedna više od 4 mil KM (FOTO)

Izvor: eKapija Srijeda, 07.06.2023. 15:11
Komentari
Podeli
Projekt HNK-a MostarProjekt HNK-a Mostar
Kompanije A3 Široki Brijeg i Promark Mostar su dobile ugovore za nastavak izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Radovi vrijedni 4 mil KM se odnose na prvu fazu projekta koji predviđa rušenje dijela stare zgrade i gradnju novog armirano-betonskog objekta prema projektu firme Ecoplan Mostar.

Ugovor sa izvođačima radova je potpisan 17. aprila ove godine.

Projekt HNK-a MostarProjekt HNK-a Mostar
Projekt firme Ecoplan Mostar je zasnovan na saradnji sa Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i Građevinskim istraživačkim centrom Mostar. Cilj projekta je da se HNK modernizuje i prilagodi savremenim arhitektonskim trendovima, uz poštovanje funkcionalnih, tehničkih i društvenih zahtjeva. Projekt je rezultat dugogodišnjeg rada interdisciplinarnog tima stručnjaka iz različitih oblasti.

Projekt HNK-a MostarProjekt HNK-a Mostar
Kako se navodi u projektnoj dokumentaciji firme Ecoplan, klijent je postavio nekoliko osnovnih zahtjeva pred arhitektonski tim.

- HNK mora otvoreno komunicirati s gradom i postati važno komunikacijsko čvorište u fizičkom i asocijativnom smislu. Cijela zgrada mora funkcionirati na razini simbola. Arhitektonsko rješenje mora omogućiti učitavanje cijelog niza znakova prevedenih u jezik suvremene arhitekture. Izvana, mora biti svima jasno da se radi o instituciji u kojoj se stvara i njeguje nacionalni identitet. Iznutra, korištenje mora biti intuitivno i racionalno, a korisničke veze kratke - specifirali su.

Dalje se ističe da proces oblikovanja još uvijek traje, razvija se i sazrijeva.

- Završen je glavni projekt zgrade, definirana je plastika zgrade, oblikovani su volumeni koji omogućavaju ugradnju simbola na svim razinama. Postignuta je monumentalnost i elegancija koju zahtjeva i zaslužuje zgrada ovakve namjene - dodali su u projektu.

Projekt HNK-a MostarProjekt HNK-a Mostar
Radovi na kazalištu će obuhvatati skidanje betonskog nogostupa, asfalta i stabala, iskop zemlje i nasipanje temelja, betoniranje i armiranje etaža, zidanje opekom, hidroizolaciju, montažu čeličnih rešetaka i izradu drvenog tunela.

Problemi oko izgradnje

Kako je u oktobru prošle godine u izjavi za Klix rekao predsjednik Gradskog vijeća Mostar Salem Marić spor oko izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta traje još od 2002. godine.

- Tada su inspekcijskim angažmanom i odlukom Gradskog vijeća Mostar zaustavljeni i zabranjeni radovi na HNK kao i na ostalim objektima u centralnoj zoni grada. Na istoj lokaciji podnijet je zahtjev Medžlisa Islamske zajednice Mostar za izdavanjem građevinske dozvole za izgradnju Islamskog centra smatrajući to zemljište svojim vakufom - istakao je tada Marić.

Ponovna priča oko nastavka izgradnje HNK, kako je dodao, kreće od 2016. godine kada se mijenja Rješenje o izmjeni odobrenja za gradnju i to nakon punih 16 godina.

Istorijat

Istorija kazališta datira iz 1994. kada je donijeta odluka da se utemelji HNK kao jedino profesionalno kazalište hrvatskog naroda na teritoriji BiH. Ono je nastavak tradicije hrvatskog kazališnog stvaralaštva koja seže do 1896. godine kada je započeta borba sa austrougarskom vlašću.

U aprilu 2013. godine načelno je bilo dogovoreno da Grad Mostar i Skupština HNK preuzmu po 50% osnivačkih prava, ali do toga još nije došlo.


R. V.

Hrvatsko narodno kazalište Mostar
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.05.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

EBRD za projekte energetske efikasnosti u regionu ulaže 280 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uložiće u zemlje zapadnog Balkana u trećoj i do sada najvišoj fazi programa energetske efikasnosti 280 mil EUR rečeno je na današnjoj konferenciji "Ozelenjavanje zapadnog Balkana" koju je ova finansijska institucija organizovala u Sarajevu. Direktor regionalnih finansijskih institucija pri EBRD-u Aleksandra Vukosavljević precizirala je da je prva faza programa energetske efikasnosti iznosila 50 mil

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.