NavMenu

Gradska tržnica u Zenici u novom ruhu - Olakšan plasman i unapređen kvalitet poljoprivrednih proizvoda

Izvor: eKapija Srijeda, 07.06.2023. 10:29
Komentari
Podeli
(Foto: Grad Zenica)
U Zenici je u utorak priličeno svečano otvorenje "Sajma domaćih proizvoda", koji se održava u okviru projekta Evropske unije EU4AGRI.

Grad Zenica je jedan od dvanaest korisnika koji su dobili finansijsku podršku za unapređenje i razvoj ruralne/lokalne tržišne infrastrukture, a koja se realizuje u sklopu šireg projekta Evropske unije EU4AGRI. Cilj podrške je poboljšati razvoj ruralnih područja, ojačati lokalno tržište, te postojećim poljoprivrednim proizvođačima osigurati uslove za planiranje i unapređenje proizvodnje i plasman poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Projektom su obuhvaćene zelene pijace, stočne pijace, tržnice, otkupne stanice, mobilna sajamska infrastruktura za prodaju poljoprivrednih i zanatskih proizvoda, distancirana prodajna mjesta locirana uz regionalne i lokalne ceste i eko prodajne kuće.

U okviru projekta Grada Zenice pod nazivom "Unapređenje infrastrukture i sajamskih kapaciteta Gradske tržnice Zenica" nabavljeno je 115 stolova za prodaju proizvoda, 20 drvenih sajamskih kućica, 21 rashladna vitrina, kao i kontejneri za odlaganje otpada na pijaci. Također, korisnicima koji svoje proizvode prodaju na tržnici, omogućena je i veoma važna obuka iz oblasti sanitarnog minimuma, sigurnosti hrane i HACCP te pakovanje i prodaja proizvoda kako bi se osigurala ispravnost hrane koja se nudi građanima.

Zahvaljujući Evropskoj uniji i EU4AGRI projektu poboljšat će se uslovi za primarne poljoprivredne proizvođače za plasman proizvoda kroz nabavku stolova i rashladnih vitrina, te će se povećati prodaja proizvoda kroz plasmane na različitim sajmovima.

Provođenjem mikrobioloških analiza i edukacija obezbjedit će se bolja ispravnost proizvoda, povećat će se konkurentnost, te će se proizvodi smatrati zdravstveno ispravnijim za krajnje korisnike tj. kupce.

Za projekat u Zenici, Evropska unija je izdvojila preko 230.000 KM, dok je je Grad Zenica osigurao sredstva u iznosu od preko 130.000 KM.

U sklopu aktivnosti je predviđeno odžavanje tri sajma domaćih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina poljoprivrednih proizvođača sa područja Grada Zenica. Prvi Sajam će biti održan na lokaciji Tržnica Grada Zenica, u periodu od 6. do 8. juna 2023. godine.

U narednom periodu će se realizovati i dodatne aktivnosti kao što su provođenje mikrobioloških analiza, izrada protokola za stavljanje proizvoda na tržište u uslovima pandemije COVID-19, te izrada smjernica iz oblasti sigurnog poslovanja.


Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić je istakla da je projekat "Unapređenje infrastrukture i sajamskih kapaciteta Gradske tržnice Zenica" važan iz više razloga, a prevashodno zbog toga što će se značajno povećati uslovi za prodaju poljoprivrednih proizvoda u gradu Zenica.

- Nabavkom stolova za prodaju proizvoda, sajamskih kućica i rashladnih vitrina unaprijeđen je kompletan ambijent Gradske tržnice Zenica - naglasila je Mehmedić.

U okviru Javnog poziva za unapređenje i razvoj ruralne/lokalne tržišne infrastrukture, kroz EU4AGRI projekat, finansijski su podržane i sljedeće jedinice lokalne samouprave : Šamac, Rudo, Bijeljina, Trebinje, Mostar, Bihać, Mrkonjić Grad, Gračanica, Bosanski Petrovac, Teslić i Gradiška.

Projekat "Unapređenje infrastrukture i sajamskih kapaciteta Gradske tržnice Zenica" finansira se u sklopu projekta EU4AGRI koji Evropska unija finansira sa 20 mil EUR. Cilj podrške je modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini, otvaranje novih radnih mjesta kao i zadržavanje postojećih i podržavanje oporavka od krize izazvane COVID 19. Projekat zajednički provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) i Češka razvojna agencija.

Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Slijedi izrada projektne dokumentacije za 160 km brze ceste od Bijeljine do Sokoca, kineski Šandong radiće analizu troškova

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je sa predstavnicima kineske kompanije Šandong o izgradnje brze ceste Bijeljina-Sokolac. Sastanku su prisustvovali i načelnici opština i gradova kroz koje će prolaziti više od 160 kilometara duga trasa. Za njih je realizacija ovog projekta strateški značajna za istočni dio Republike Srpske, jer će doprinijeti privrednom razvoju ove regije. Obezbijediće i bolju saobraćajnu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.