NavMenu

Teorija i praksa turističke industrije kroz knjigu "E-MARKETING U TURIZMU"

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.04.2011. 15:19
Komentari
Podeli

U okviru XXIII Sajma knjiga u sajamskoj dvorani Skenderija u Sarajevu u petak, 22. aprila u 17 sati Ekonomski fakultet će promovisati knjigu iz oblasti e-marketinga u turizmu.

Knjiga koja nosi naziv "E-MARKETING U TURIZMU" djelo je doc. dr Almira Pešteka sa Ekonomskog fakulteta. Promotor na prezentaciji je akademik, prof. dr. Muris Čičić.

Knjiga obrađuje teoriju i uspješnu praksu e-marketinga u turizmu, odnosno primjenu informacionih i komunikacionih tehnologija u marketingu turističkih kompanija. Prema ocjeni recenzenata akademika prof. dr. Borisa Tihog i akademika prof. dr. Murisa Čičića, sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, tema knjige je vrlo aktuelna i važna za razvoj turizma u Bosni i Hercegovini, ali i šire.

Autor knjige za ekapija.ba kaže kako se on kroz ovu knjigu bavio teorijom i praksom e-marketinga u industriji turizma, kao jednom od najuspješnijih i hiper-konkurentnih globalnih on-line industrija, i analizira praksu i trendove u razvoju e-marketinga u BiH.

"Istraživanje za potrebe ove monografije se bavi korištenjem e-marketing strategija u turističkim kompanijama u Bosni i Hercegovini (hoteli/hosteli i turističke agencije), kao i mjerenjem uspješnosti e-marketing strategija. Namjera istraživanja nije ocjena tehničkih aspekata primjene e-marketinga u kompanijama nego u analizi konceptualnog pristupa e-marketingu, organizaciji e-marketinga i praćenju rezultata, u kontekstu povećanja njihove lokalne i globalne konkurentnosti", pojašnjava Peštek.

On naglašava kako je turizam prepoznat kao razvojna šansa i razvojni prioritet Bosne i Hercegovine, te je stoga mnoge domaće turističke potencijale potrebno staviti u funkciju privrednog razvoja. Imajući u vidu da je turizam globalna i hiperkonkurentna industrija, primjena savremenih alata u poslovanju, dominantno baziranih na korištenju informacionih i komunikacionih tehnologija, je suštinski preduslov za dugoročan poslovni uspjeh.

Inače, knjiga je nastala na bazi istraživačkog rada autora za potrebe izrade doktorske disertacije i ukazuje da je e-marketing prepoznat kao strateški marketing alat domaćih turističkih kompanija, ali da ipak postoji dosta prostora za unapređenje internih kapaciteta kompanija u smislu kreiranja preduslova i strateškog okvira za adekvatnu primjenu e-marketinških alata.

Osim studentima dodiplomskog i postdiplomskog studija iz oblasti marketinga i turizma, knjiga je namjenjena i stručnjacima iz poslovne prakse.

E. Ko.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.