Izvor: Glas Srpske | Četvrtak, 21.04.2011.| 08:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Propala investicija u banjalučkoj Mljekari

Proizvodnja u banjalučkoj "Mljekari" nije počela otkako je ovo preduzeće izmješteno u Aleksandrovac kod Laktaša zbog toga što su mašine u veoma lošem stanju i sa njima uopšte ne može da se proizvodi.

Rekao je to predsjednik Sindikata "Mljekare" Miroslav Jagodić i dodao da je poslije otpuštanja i posljednjih 15 radnika koji su bili zaposleni u ovom preduzeću postalo očigledno da proizvodnja neće ni početi.

Osim loše opreme, "Mljekaru" muče i višemilionski gubici.

"Samo u 2010. godini "Mljekara" je napravila neto gubitak od 822.712 maraka, dok je ukupan gubitak firme sa 31. decembrom 2010. godine iznosio 20.837.688 KM", navodi se u finansijskom izvještaju "Mljekare" za prošlu godinu.

Novi proizvodni pogon banjalučke "Mljekare" otvoren je krajem septembra prošle godine u Aleksandrovcu kod Laktaša.

"Od kada je "Mljekara" otvorena imali smo jednu ili dvije probne proizvodnje koje nisu vrijedjele ni za šta, jer su postrojenja koja su dovezena iz Srbije loša, a naša bolja postrojenja su završila u Dubici i "Imleku". Očigledno je da ova firma nije napravljena da bi proizvodila", istakao je Jagodić.

On je naglasio da je "Mljekara" kupljena za 600.000 maraka, a da je poslodavac bio obavezan da uloži 13,5 miliona.

"Međutim, oni su umjesto toga kupili dubičku mljekaru. Ranije su otpustili više od 100 radnika kojima su dali malo bolje otpremnine da se ne bi bunili", kazao je Jagodić.

U banjalučkoj "Mljekari" nisu htjeli da komentarišu izjave radnika, a ranije su saopštili da je gubitak veći od kapitala i da je to jedan od osnovnih razloga zbog kojih je došlo do otpuštanja.

"Naši napori na sanaciji nisu imali uspjeha jer smo bili onemogućeni da investiciona ulaganja konvertujemo u kapital, što je uobičajena praksa u okruženju, a naše aktivnosti, na zakonom predviđen način, o pitanju dokapitalizacije nisu naišle na razumijevanje kod nadležnih institucija", navodi se u saopštenju "Mljekare".

Banjalučka "Mljekara" posjeduje milionski vrijedno građevinsko zemljište na atraktivnoj lokaciji u Banjaluci.

Državni kapital u "Mljekari" Banjaluka prodat je u decembru 2004. godine "Mlekari" Subotica koja je u vlasništvu "Danube Foods Group".

"Danube foods" d.o.o. Banjaluka je od "Mlekare" Subotica, čiji je većinski vlasnik, preuzeo obavezu investiranja u banjalučku "Mljekaru". Umjesto višemilionskog investiranja većinski vlasnik je za taj novac kupio "Mlijekoprodukt" Kozarska Dubica.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.