NavMenu

Grad Banjaluka vraća u vlasništvo zgradu Radničkog univerziteta

Izvor: eKapija Subota, 03.06.2023. 09:05
Komentari
Podeli
(Foto: banjaluka.rs.ba/A. Čavić)
Presudom Vrhovnog suda Republike Srpske potvrđeno je da preduzeće Naš dom nije vlasnik zgrade Radničkog univerziteta, čime su se stekli uslovi za upis Grada kao vlasnika ove vrijedne nekretnine u centru Banje Luke.

- Ovim je potvrđeno da je Naš dom nezakonito, na prevaru upisao pravo svojine nad objektom u Grčkoj ulici, te da je upis prava svojine posljedica izvršenog krivičnog djela. Nakon pravne pobjede po pitanju Sokolskog doma, ovo je još jedna pravna pobjeda Grada u borbi za imovinu svih naših građana – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Naime, presudom Vrhovnog suda Republike Srpske od 11. maja 2023. godine odbijena je revizija preduzeća Naš dom i potvrđena presuda Višeg privrednog suda u Banjoj Luci, kojom je odbijen tužbeni zahtjev tužioca Naš dom za predaju u posjed objekta u Grčkoj ulici br. 4, u kojoj je smješten Centar za obrazovanje odraslih.

Vrhovni sud Republike Srpske je potvrdio da Naš dom nije dokazao da je vlasnik navedenog objekta, odnosno da je objekat u Grčkoj ulici stekao na nezakonit način, te da je upis prava svojine posljedica izvršenog krivičnog djela.

Grad Banja Luka je tokom trajanja postupka isticao da objekat u Grčkoj ulici nije bio predmet izvršene privatizacije, jer se radi o objektu koji je spomenik kulture, a što su potvrdili i nadležni sudovi u ranijim postupcima koji su vođeni po tužbi ovog preduzeća.

Ova presuda je još jedan dokaz koji će Gradu služiti u postupku pred Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove koja je izvršila upis prava svojine preduzeća Naš dom na ovom objektu i konačan upis Grada, kao vlasnika, jer su nadležni sudovi u više postupaka utvrdili da je Grad Banja Luka vlasnik objekta u Grčkoj ulici br. 4.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.