NavMenu

Otvoren 15. sajam zapošljavanja KS - Uskoro javni pozivi za pokretanje vlastitih biznisa

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.06.2023. 12:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Kinga)Ilustracija
Juče je u Domu Mladih u Sarajevu pod sloganom "Prilika za sve – Turizmom do novih radnih mjesta" otvoren 15. sajam zapošljavanja Kantona Sarajevo. Na sajmu je predstavljeno 770 radnih mjesta iz oblasti turizma, informacionih tehnologija i ostalih brzorastućih djelatnosti, a sve u cilju povezivanja poslodavaca i budućih uposlenika.

Sajam zapošljavanja Kantona Sarajevo je otvorio ministar privrede KS Zlatko Mijatović koji je ovom prilikom predstavio politike Ministarstva privrede KS usmjerene na pružanje podrške nezaposlenim osobama.

Mijatović je istakao da bi funkcija sajma trebala biti dvojaka. S jedne strane to bi trebala biti prilika nezaposlenim osobama da se susretnu s potencijalnim poslodavcima i da im prezentuju svoja znanja i vještine, upoznaju se s ponudom radnih mjesta i istraže mogućnosti stažiranja i edukacija kojima bi poboljšali konkurentnost na tržištu rada, a s druge strane, nezaposlenim koji razmatraju pokretanje vlastitog biznis, prilika da dobiju informacije o finansijskoj podršci koju Ministarstvo privrede pruža.

- Za sve vas koji imate motivaciju i želju da pokrenete vlastite biznise, a nedostaje vam neophodni kapital za realizaciju takve ideje, važno je da znate da Ministarstvo privrede i Vlada Kantona Sarajevo i ove godine namjeravaju pružiti neophodnu finansijsku podršku za pokretanje vlastitog biznisa kreativnim nezaposlenim pojedincima s
inovativnim i provodivim poslovnim idejama - rekao je ministar Mijatović.

Ministar je najavio da je u 2023. godini planirana implementacija ukupno 2 mil KM finansijskih sredstava za programe podrške pokretanju vlastitog biznisa. Od toga, 1 mil KM planiran je za program "Podrška mladima za pokretanje start up poslovnih subjekata", a kojim se pruža podrška mladima do 35 godina.

Ove godine, po riječima ministra, novina je to što Ministarstvo privrede i Vlada Kantona Sarajevo namjeravaju podržati i stariju populaciju kroz program "Podrška za pokretanje start up poslovnih subjekata kategoriji stanovništva od 36-55 godina starosti".

- Ovim programima će se, za otprilike 100 nezaposlenih osoba, pružiti podrška i finansijski poticaj za pokretanje i vođenje vlastitog biznisa u skladu sa prihvaćenim biznis planom, te će se na taj način omogućiti samozapošljavanje i smanjenje nezaposlenosti. Predviđena je poticajna grant podrška koja se u ovisnosti od ocjene prihvaćenog biznis plana, dodjeljuje u maksimalnom iznosu do 21.600 KM po jednom odabranom korisniku - najavio je ministar Mijatović.

Također je najavio da će ove godine nezaposlenim osobama biti omogućeno podnošenje online prijava na javne pozive u ovim programima, te je pozvao posjetioce sajma da prate web stranicu Ministarstva privrede KS, gdje će u toku narednog mjeseca biti objavljeni javni pozivi o kojima se govorilo.

- Želim poručiti da je Ministarstvo privrede uvijek na usluzi, kako poslodavcima, tako i osobama koje traže zaposlenje - naglasio je.

U okviru sajma održane su i dvije panel diskusije pod nazivom "Nedostatak kvalifikovane radne snage na tržištu rada" i "Uloga lokalne samouprave u smanjenju nezaposlenosti".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.