NavMenu

Regionalni Challenge Fond raspisao treći poziv za finansiranje projekata u obrazovanju

Izvor: eKapija Srijeda, 31.05.2023. 14:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Syda Productions/shutterstock.com)Ilustracija
Regionalni Challenge Fond (RCF) raspisao je treći poziv za podnošenje izjava o zainteresovanosti i pozvao konzorcije obrazovnih ustanova i kompanija iz svih ekonomija Zapadnog Balkana 6 i svih privrednih sektora, koji su posvećeni zajedničkoj implementaciji programa kooperativne obuke, da se prijave do 7. jula 2023. godine.

Izjave zainteresovanosti mogu podnijeti konzorciji formirani od institucija za strukovno osposobljavanje i najmanje dva preduzeća, koji se zajednički bave pružanjem kooperativnog strukovnog obrazovanja i obuke.

Aktuelni treći poziv promovisan je na godišnjoj regionalnoj konferenciji Regionalnog Challenge Fonda 30. maja, na kojoj se razgovaralo o najnovijim trendovima i izazovima u razvoju ljudskog kapitala na Zapadnom Balkanu, kao i o temama kao što su privlačenje studenata-polaznika kooperativnog strukovnog obrazovanja, kao i samim programima strukovnog obrazovanja, inovacijama i digitalizaciji u strukovnom obrazovanju i ozelenjavanje strukovnog obrazovanja za zelena radna mjesta.

- Vjerujemo da ćemo s projektom Regionalnog Challenge Fonda moći da pronađemo efikasan način da poboljšamo uslove za strukovno obrazovanje i ponudimo pravedne mogućnosti zapošljavanja mladim ljudima iz regiona, posebno mladim ženama, da uzmu svoju budućnost u svoje ruke - navela je tokom godišnje regionalne konferencije Heike Backofen-Warnecke, voditeljica Odsjeka za Jugoistočnu, Istočnu Evropu i Južni Kavkaz u njemačkom Federalnom ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

- Regionalni Challenge Fond daje doprinos kroz osnaživanje institucija za strukovno obrazovanje i obuku da unaprijede vještine zaposlenih u skladu sa potrebama tržišta u odgovarajućim sektorima, što je najveći doprinos koji možemo dati društvu sa dugoročnim koristima za svih šest ekonomija Zapadnog Balkana - izjavio je Lulzim Rafuna, predsjednik Upravnog odbora CIF-a.

Derek George, zamjenik šefa kancelarije za saradnju pri Ambasadi Švicarske u Srbiji, kazao je da - SDC promoviše različite pristupe kooperativnom obrazovanju širom Zapadnog Balkana, s jednom zajedničkom osobinom: okupljanje javnih i privatnih aktera kako bi se ojačala relevantnost za tržište rada i kvalitet prenesenih vještina, a mladima pružile vještine koje su im potrebne za rad. Saradnja između Njemačke i Švicarske koje su zajedno osnovale Donatorski odbor za kooperativno strukovno obrazovanje je prirodna, jer imamo iste ciljeve.-

Regionalni Challenge Fond (RCF) je finansijski mehanizam osmišljen da poveća zapošljivost mladih i podstakne konkurentnost preduzeća u šest ekonomija Zapadnog Balkana finansiranjem investicija u odabrane kooperativne projekte obuke koji se provode kroz partnerstvo između institucija strukovnog obrazovanja i preduzeća. Bespovratna sredstva se dodjeljuju kroz konkurentni regionalni izazov.

Više informacija o podobnosti aplikanata i procedurama prijave možete pronaći u smjernicama za treći poziv za iskazivanje interesa koje su dostupne ovdje.

Raspored postojećih online info sesija po zemljama možete pronaći ovdje.

Njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj izdvojilo je 64,43 mil EUR za RCF, a Vlada Švicarske, koju predstavlja Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), sufinansirala je dodatnih 9,7 miliona švicarskih franaka. Sredstva su povjerena Njemačkoj razvojnoj banci (KfW), a projekat realizuje Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana 6 (WB6-CIF), zajednička inicijativa privrednih komora iz regiona.

Prvi i drugi krug prijava privukao je više od 300 Izjava o zainteresovanosti iz svih šest zemalja Zapadnog Balkana 6. Proces selekcije rezultirao je odabirom 63 projekta za finansiranje, uz izdvajanje približno 27 miliona eura za opremanje i unapređenje infrastrukture ustanova za strukovno obrazovanje, kao i obuke učesnika programa kooperativnog obrazovanja.Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.09.2023.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije

Mladi inženjer u BiH pravi robote, koštaju do 250.000 EUR

Kada je diplomirao na Elektromašinskom fakultetu, mladi inženjer Asim Pedić iz Gračanice imao je dva izbora – spakovati kofere i, poput hiljada mladih, otići u druge razvijene zemlje, u kojima se znanje i rad cijene, ili ostati u svojoj državi pa pokušati ostvariti studentski san – konstruirati nešto što će pomoći ljudima. Te 2019. u skromnim uslovima, ali s jasnim ciljem Pedić je, s grupom inžinjera, krenuo u proizvodnju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.