NavMenu

Najavljen tender i izgradnja sanitarne kasete na regionalnoj deponiji u Ramićima

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 31.05.2023. 13:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / khoinguyenfoto)Ilustracija

Uskoro bi trebalo da počne izgradnja sanitarne kasete na regionalnoj deponiji Depot, čime bi se obezbijedilo nesmetano odlaganje otpada na deponiji u Ramićima, potvrdio je Slobodan Lepir, sekretar ovog preduzeća.

Istakao je da će ubrzo raspisati tender za izvođača radova, kako bi što prije počeli sa izgradnjom ove kasete.

Kako kaže, početkom maja održan je sastanak gradonačelnika i načelnika opština koje odlažu otpad na ovoj deponiji, gdje su dobili podršku svih opština i gradova koji tu odlažu otpad, osim Banjaluke.

- Tada je Bojan Kresojević, gradski menadžer, izrazio sumnju da deponija može izdržati bez obzira na sve, međutim, mi smo u redovnom poslu i raspisaćemo uskoro tender za izbor najpovoljnijeg izvođača radova, a moramo to uraditi jer dolazimo u opasnost da ugrožavamo zdravlje stanovništva, što sebi ne možemo dopustiti. Čim odaberemo izvođača, u što kraćem roku krenućemo sa izvođenjem radova, a to bi moglo početi već u julu ili avgustu - rekao je Lepir i dodao da sve može biti završeno za dva-tri mjeseca.

Pojašnjava da rizikuje da ljudi stradaju na visini prilikom odlaganja otpada i da postoji mnogo rizika.

- Ovog ljeta moramo početi raditi tu kasetu, koja bi nam dala još prostora za tri-četiri godine kako bismo stvorili veće kapacitete i bolje manipulisali otpadom. Mi ćemo raditi, a oni neka zaustavljaju ono što treba čitavom gradu - istakao je Lepir.

Bojan Kresojević, gradski menadžer, rekao je da, nažalost, uprava Depota manipuliše informacijom o kapacitetu za odlaganje otpada u postojećoj sanitarnoj kaseti.

- Pozivam ih da objasne šta stoji iza njihovog cilja da proizvode vještačku krizu. Naime, u septembru su tvrdili da mjesta za odlaganje otpada ima do marta, zatim su govorili do juna, a u dokumentu koji su tek prije mjesec dana dostavili Gradskoj upravi navedeno je da prostora ima do kraja godine. Na ovaj način otežavaju rješavanje problema koji je proizvela postojeća uprava Depota - kazao je Kresojević.


I Aleksandar Bajić, direktor Čistoće, kazao je za da je upoznat s time da deponija u Ramićima može do kraja godine primati komunalni otpad i da što prije treba da se raspiše javna nabavka za gradnju kasete.

- Formalno-pravno mi smo vlasnici zemljišta i taj spor još traje. Čekamo presudu za ulazak u posjed, a u međuvremenu traju pregovori o nesmetanom funkcionisanju deponije i nadamo se da će se uskoro pronaći rješenje da deponija funkcioniše i da će se znati status između Čistoće, Depota i grada - rekao je Bajić.

Ističe da sva javna komunalna preduzeća u ovoj regiji moraju odlagati na deponiji u Ramićima, te izrazio nadu da će naći zajedničko rješenje da deponija proširi kapacitete.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.