NavMenu

Konferencija "Edukacija i zadržavanje radne snage u turizmu i ugostiteljstvu" 15. juna u Mostaru

Izvor: eKapija Srijeda, 31.05.2023. 08:26
Komentari
Podeli
(Foto: Turistički klaster Hercegovina)
"Edukacija i zadržavanje radne snage u turizmu i ugostiteljstvu" tema je konferencije koja će se održati u četvrtak, 15. juna početkom u 11 sati u prostorijama Centra za posjetitelje na Buni u Mostaru. Organizator konferencije je Turistički klaster Hercegovina, regionalna organizacija koja djeluje posljednjih deset godina i okuplja vodeće firme u turističko – ugostiteljskom sektoru.

Cilj konferencije je aktualizirati pitanje nedostatka radne snage u turizmu i ugostiteljstvu te stvoriti sinergiju između javnog i privatnog sektora kako bi se zajednički potaklo rješavanje ovog gorućeg problema.

Ključno uvodno izlaganje na konferenciji će održati prof. dr sc Slobodan Ivanović, redoviti profesor u trajnom zvanju Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji. Sudionici će kroz program konferencije imati priliku poslušati iskustva iz Austrije koja je dugo godina radila na uspostavi modela dualnog obrazovanja. Predstavnici hotelijera i restoratera iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske podijeliti će svoja iskustva i mjere koje poduzimaju uoči priprema za turističku sezonu.

Sektor turizma i ugostiteljstva posljednjih se godina susreće s odljevom radnika u susjedne zemlje tijekom ljetne sezone. Zadržavanje radne snage postao je veliki problem koji članice Turističkog klastera Hercegovina kroz svoj rad žele aktualizirati.

- Privatni turističko – ugostiteljski sektor u suradnji s donositeljima odluka na lokalnoj, županijskoj i federalnoj razini zajedno s predstavnicima srednjoškolskih i visokoobrazovnih institucija i nevladinih organizacija žele ovaj problem aktualizirati i provjeriti kako zajedničkim naporima i međusektorskim djelovanjem možemo utjecati na povoljnije poslovno okruženje - kazala je Marija Vukoja, predsjednica Turističkog klastera Hercegovina.


Na konferenciji će sudjelovati predstavnici privatnih firmi iz turističkog i ugostiteljskog sektora iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, predstavnici resornih institucija, obrazovne ustanove, pružatelji iskustava u turizmu i predstavnici nevladinih organizacija.

Prijavnica za sudjelovanje na konferenciji na linku OVDJE.

Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.09.2023.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije

Mladi inženjer u BiH pravi robote, koštaju do 250.000 EUR

Kada je diplomirao na Elektromašinskom fakultetu, mladi inženjer Asim Pedić iz Gračanice imao je dva izbora – spakovati kofere i, poput hiljada mladih, otići u druge razvijene zemlje, u kojima se znanje i rad cijene, ili ostati u svojoj državi pa pokušati ostvariti studentski san – konstruirati nešto što će pomoći ljudima. Te 2019. u skromnim uslovima, ali s jasnim ciljem Pedić je, s grupom inžinjera, krenuo u proizvodnju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.