NavMenu

Samit guvernera i ministara finansija regiona - Izazovi inflacija i normalizacija monetarne politike

Izvor: Beta Utorak, 30.05.2023. 09:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Visoka stopa inflacije i ubrzana normalizacija monetarne politike ključni su izazovi s kojima se suočavaju zemlje Zapadnog Balkana, ocijenjeno je u Bečićima na desetom Samitu guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava regiona.

Kako je na otvaranju dvodnevnog skupa rekao predsjednik Savjeta ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović, inflacija je u regionu u prošloj godini bila najviša u prethodne dvije decenije, pri čemu su najveće stope zabilježene u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, a najmanja u Albaniji.

Ocijenio je da usljed visoke stope inflacije stagnira tempo smanjenja siromaštva, ali i dodao da u većini zemalja regiona postoje "optimistični" znakovi obuzdavanja inflacije.

Govoreći o bruto domaćem proizvodu (BDP) na Zapadnom Balkanu, Vlahović je kazao da svi u regionu imaju problem da dostignu "robusnu" stopu rasta od pet i više odsto.

- U 2023. očekuje se rast BDP od 2,6% vođen rastom potrošnje i javnim investicijama - kazao je Vlahović i dodao da prepreku za robusniji rast na ZB, osim globalnih faktora poput rata u Ukrajini, krize bankarskog sektora i eventualno usporenog rasta Kine, predstavljaju i "nedovoljno razvijene institucije".

On je kazao i da je prosječan BDP po glavi stanovnika na Zapadnom Balaknu tek jedna četvrtina prosječnog BDP po stanovniku u najrazvijenijim zemljama EU.

Od januara 2012. do 2021, inflacija u zemljama regiona bila je ispod 3% a po ocjeni panelista, pandemija korona virusa uslovila je da se iz tog perioda "velike stabilnosti" uđe u period "velike nestabilnosti".

Inflacija u Srbiji je u prošloj godini dostigla rekordnih 15,1%, a po riječima viceguvernera Narodne banke Srbije Željka Jovića, prva reakcija NBS u cilju zaustavljanja inflacije bilo je povećanje referentne kamatne stope za pet procentnih poena.

Jović je rekao i da je prvi cilj NBS u narednom periodu postizanje cjenovne stabilnosti, drugi cilj je finansijska stabilnost, a treći podrška ekonomskoj politici Vlade Srbije.

Navodeći da je inflacija u Crnoj Gori prošle godine iznosila 17,2%, guverner crnogorske Centralne banke Radoje Žugić kazao je da je mjerama monetarne politike inflacija u ovoj godini spuštena na oko 8%.

- Projekcije su da inflacija neće imati novi rast - kazao je Žugić.

Dodao je da su dva ključna cilja Centralne banke finansijska stabilnost i stabilnost cijena.

- Finansijska nestabilnosti ugrozila bi realnu ekonomiju - ocijenio je Žugić.

Na skupu su učestvovali i guverneri centralnih banaka BiH, Sjeverne Makedonije i Hrvatske kao i viceguverneri Banke Slovenije i Banke Albanije.

Na regionalnom samitu u Bečićima danas će biti održan panel "Zdrave javne finansije - ključni preduslov privrednog rasta i izgradnje moderne tržišne privrede i u uslovima produžene geopolitičke neizvjesnosti".

Organizator samita je Savez ekonomista Srbije, pokrovitelj je crnogorsko Ministarstvo finansija i Centralna banka, a partner je kompanija JTI.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.