Izvor: eKapija | Utorak, 19.04.2011.| 15:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kompanija iz Abu Dhabija ulaže u proizvodnju suhih šljiva u BiH?

Na policama domaćih trgovina bi se, ukoliko se osiguraju investicije, ponovno mogle vidjeti suhe šljive i jabuke proizvedene u BiH, a ne u nekim dalekim, stranim državama.

Naime, iz kompanije "Masmarkt" koja je na nedavno održanom Sarajevo Business Forumu predstavila projekt prerade voća, povrća te ljekovitog bilja investitorima, ističu da su već imali upite te da je interes za ulaganje u njihov projekt pokazala jedna kompanija iz Abu Dhabija.

"Želimo na tržište plasirati proizvode koji će substituirati uvoz koji sada imamo u oblasti sušenog voća i povrća. Planiramo pokrenuti proizvodnju suhih šljiva koje sada uvozimo iz Argentine i sličnih zemalja. Osim suhih šljiva, bazirali bi se i na sušenje jabuka, mrkve, peršuna te čajeva kao što su kamilica, nana i majčina dušica", kaže Hasna Ljubović, direktorica ove kompanije. Radilo bi se o voću organskog porijekla koje već proizvode u svojim voćnjacima.

Ipak, kapacitet tvornice ovisit će od ulaska i interesa potencijalnih investitora. Procjenjuju da bi za pokrivanje domaćeg tržišta bila potrebna investicija od oko milijun KM kojom bi se mogao osigurati inicijalni obrtni kapital, zapošljavanje pet do deset radnika, napraviti zgrada, te kupiti odgovarajuće mašine za proizvodnju. Imaju i plan da sušenje ide na solarnu energiju.

Također, ukoliko investitor bude želio veću proizvodnju s kojom će se ići i u izvoz išli bi i na otkup organskog voća od drugih proizvođača. Pogon bi se nalazio u industrijskoj zoni Blažuj kod Sarajeva.

D.Kozina

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.