NavMenu

Osnovana Facility Management Biznis Asocijacija Srbije

Izvor: PR Utorak, 30.05.2023. 07:46
Komentari
Podeli
Energetska efikasnost objekata, edukacija, regionalna saradnja, unapređenje zakonodavnih okvira, teme su koje će pokrivati FMBAS

Povodom Svetskog dana Facility menadžmenta (FM), danas je u hotelu MOXY predstavljena novoosnovana Facility Management Biznis Asocijacija Srbije (FMBAS). Tim povodom, održane su tri panel diskusije u okviru kojih su vodeći domaći i regionalni stručnjaci iz FM industrije govorili o značaju holističkog pristupa održavanju objekata, ISO FM sertifikaciji, energetskoj efikasnosti, primeni bezbednosnih standarda i njihovom uticaju na funkcionalnost i održivost objekata.

Energetska efikasnost istaknuta je kao aktuelno svetsko pitanje, budući da 40% ukupne proizvedene električne energije koriste postojeći objekti. Primenom adekvatnih facility menadžment rešenja mogu se ostvariti uštede i do 30% na svakoj pojedinačnoj nekretnini, uz dodatni efekat smanjenja CO2.

- Postoje jednostavne mere za uštedu električne energije, poput edukacije pojedinaca o odgovornoj potrošnji i optimizacije postojećih sistema grejanja i hlađenja, koje imaju značajan doprinos, a da pri tome ne iziskuju ulaganja. Po potrebi, može se izvršiti sanacija objekta u energetskom smislu, od zamene stolarije do unapređenja termo izolacije, ali i primeniti neka od savremenih rešenja poput korišćenja obnovljivih izvora energije - izjavio je dipl.ing. Željko Zečević, konsultant saradnik kompanije Marera Green – Eneplus.

Željko ZečevićŽeljko Zečević

Predstavnici renomiranih kompanija, poput Erste banke, dm drogerie, Buerau Veritasa, First Facility-a i Secut-a, samo su neki od istaknutih učesnika panela održanih u okviru konferencije.

Predsednik Asocijacije, Danilo Pušonja, istakao je ključne razloge za osnivanje FMBAS-a:

- Tržište FM-a u Srbiji je još uvek u povoju, sa brojnim izazovima uobičajenim za taj stadijum razvoja struke. Ključne barijere predstavljaju siva ekonomija, nepovoljni uslovi rada, upitan kvalitet usluga i improvizacije u pogledu obima i načina realizacije posla, što dovodi do realnih posledica kako po objekte tako i u pogledu razvoja industrije.

Danilo PušonjaDanilo Pušonja

Jovana Cvetković, direktorka razvoja, tehničkih operacija i inovacija u kompaniji MPC Properties, navela je razloge zašto je ta kompanija odlučila da prihvati ulogu suosnivača asocijacije:

- Polazeći od naše liderske tržišne pozicije u izgradnji i upravljanju modernim šoping i poslovnim centrima i činjenice da upravljamo sa oko 600.000 m2 komercijalnog prostora u zemlji, čime imamo i detaljan uvid u realno stanje facility management struke, uvideli smo značaj i neophodnost za pokretanje FM asocijacije u Srbiji. Stratešku podršku pronaši smo u našim suosnovačima, kompanijama Marera Property Management i TOKATA, koje takođe imaju bogata iskustva u ovoj oblasti, kako bismo zajedno osnažili struku i doprineli njenoj aktuelizaciji.

Facility Management Business Association of Serbia (FMBAS) je nevladina, neprofitna organizacija posvećena promociji, edukaciji i pružanju podrške razvoju industrije Facility Management-a u Srbiji. Osnovana je početkom 2023. godine, od strane tri vodeće kompanije koje posluju u segmentu izgradnje i upravljanja nekretninama, Marera Property Management, MPC Properties i TOKATA.

Mapa : Hotel Moxy Beograd

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.