NavMenu

Nova prodaja imovine zadruge Potkozarje iz Gradiške - Na dobošu upravna zgrada i druge nepokretnosti

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 29.05.2023. 12:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ivana Vuksa)Ilustracija
Zemljoradnička zadruga Potkozarje u Romanovcima kod Gradiške, koja je u stečaju od 2010. godine, organizuje javnu licitaciju na kojoj će biti ponuđene upravne zgrade, zemljište te nekoliko prodavnica i magacina.

Unovčenjem te imovine i namirenjem preostalog dijela povjerilaca konačno bi trebalo da bude okončan višegodišnji stečajni postupak.

Na dobošu će se 30. juna, za kada je zakazana prodaja u prostorijama Okružnog privrednog suda u Banjaluci, naći stara upravna zgrada zadruge u Romanovcima. Na tom dijelu zemljišta, koji se prostire na devet i po dunuma, nalaze se i objekti u kojima su bili smješteni mašinska kancelarija, radionica, skladište, stolarska radionica, konjušnica, nadstrešnica za vozila i magacin. Ukupna procijenjena vrijednost te imovine je 406.229 KM, a najniži iznos za koji se navedeni objekti mogu prodati je 284.361 KM.

U oglasu je navedeno da je na prodaju i upravna zgrada propalog gradiškog preduzeća čija je procijenjena vrijednost 211.493 KM. Uz upravnu zgradu na licitaciji su i kotlovnica, garaža, drvarnica i plinara, a imovina ne može biti prodata po cijeni nižoj od 148.046 KM.

Na četvrtoj licitaciji potencijalni kupci imaće priliku da pazare i objekat nekadašnje zadružne prodavnice sa pratećim prostorom u Bakincima, zatim skladište u mjestu Vakuf, te prodavnice u selima Seferovci i Srednja Jurkovica.

Stečajni upravnik Dosta Baraković kaže za Glas Srpske da je riječ o izuzetno kvalitetnoj imovini koja je na dobroj lokaciji, te da se najveći dio prodaje po procijenjenoj vrijednosti.

- Za upravne zgrade u Romanovcima raspisali smo drugu licitaciju, dok se objekti seoskih prodavnica i magacin prodaju četvrti put - rekla je Baraković.

Ona je istakla da stečajni postupak preduzeća traje dugo jer su godinama trajali sporovi u vezi sa utvrđivanjem zadružne imovine.

- Krajem novembra 2021. godine napokon je razgraničena imovina koja pripada zadruzi, a koja Laktašima i Gradišci. Tada su donesena rješenja o imovini u svojini zadruge, tako da smo lani započeli sa prodajom i unovčenjem imovine. Nadam se da ćemo do kraja ove godine ili početkom naredne uspjeti da unovčimo svu imovinu i okončamo stečajni postupak - rekla je Baraković i navela da je vrijednost stečajne mase bilo teško utvrditi, te da se došlo do iznosa od oko 1,2 mil KM.


Dodala je da su povjerioci solidno namireni, te da je ostalo još oko 30% neizmirenih potraživanja.

- Od kada sam imenovana za stečajnog upravnika, to jest od decembra 2021. godine, imali smo dvije diobe, a početkom iduće sedmice održaće se još jedna dioba, ukupno deveta po redu i tu se povjerioci namiruju u iznosu od 50% neizmirenih potraživanja - kazala je Baraković.

Pred stečaj zadruga je poslovala veoma loše i zapošljavala svega 15 radnika kojima se, kaže Baraković, duguje još oko trećine ukupnih potraživanja koja su imali.

Depozit

Na javnom nadmetanju mogu učestvovati sva pravna i fizička lica koja su prethodno uplatila depozit u visini od deset odsto od početne cijene za svaki predmet prodaje. Ponuđačima čije ponude ne budu prihvaćene depozit će biti vraćen.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.