NavMenu

Robotizacija privrede u BiH, jesmo li spremni?

Izvor: Klix Ponedjeljak, 29.05.2023. 11:59
Komentari
Podeli
(Foto: Willyam Bradberry/shutterstock.com)
Robotizacija privrednih djelatnosti će i u Bosni i Hercegovini biti nužnost, a mnogim kompanijama koje budu ignorisale tu činjenicu prijeti i mogući nestanak. Šta uopće podrazumijeva robotizacija privrede?

O ovome je bilo riječi na prošlosedmičnoj edukativnoj radionici Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK BiH) koja je okupila domaće, kao i regionalne stručnjake za industriju 4.0 koja nije ništa drugo nego robotizacija i digitalizacija privrede. Tom prilikom je istaknuto ono najvažnije o ovoj industriji.

Šta je 4.0 industrija?

Mnogima još djeluje kao naučna fantastika da će čovjek biti zamijenjen robotima, tj. tehnologijom u mnogim radnim aktivnostima, ali to se već uveliko dešava. Da se to dešava, potvrđuje i podatak da je u svijetu 2010. bilo nešto više od milion industrijskih robota, a da ih je deset godina kasnije bilo 3,2 miliona.

Prvenstveno se robotiziraju repetativni fizički poslovi ili radne aktivnosti koje podrazumijevaju da čovjek kontinuirano isto radi po jasno određenom obrascu. No, robotizacija ne izostaje ni u poslovima za čije je izvršavanje isključivo potreban i intelektualni napor. Tehnologija, kojom je u privredi zamijenjen čovjek, je:

  • Svjesna, što znači da strojevi imaju senzore kojima se omogućava pristup informacijama o stanju proizvoda i proizvodnim uslovima;
  • Inteligentna, što znači da strojevi imaju snažne računare kojima je omogućeno da sami odlučuju tokom proizvodnje. Ti računari imaju algoritme ili programirane korake za automatizovano donošenje odluka;
  • Povezana, što znači da su strojevi međusobno povezani, kao i sa radnicima, čime je omogućena razmjena podataka;
  • Odgovarajuća, što znači da se proizvodnja može potpuno personalizovati, tj. prilagoditi potrebama kupca. Jedan od razloga za razvoj 4.0 industrije jeste upravo personalizacija - da svaki proizvod bude u skladu sa potrebama svakog pojedinca.

(Foto: wellphoto/shutterstock.com)
Cilj robotizacije privrede jeste da ona bude učinkovitija, što se odnosi i na optimalnu potrošnju energije. Dakle, automatizovanim izračunima strojeva u datom trenutku, na osnovu podataka koji se prikupljaju i preko senzora, utvrđuje se koliko je energije potrebno tokom proizvodnje.

Osim toga, ti podaci daju uvid u stanje proizvoda od početka njegove proizvodnje do njegovog uništenja. To se odnosi i na podatke o skladištenju, prodaji i reklamaciji u datom trenutku. U priloženom videozapisu moguće je vidjeti kako to izgleda u američkoj kompaniji Amazon.

Robotizacija nije moguća bez 5G internetske mreže, jer se njome povezuju čovjek i strojevi, kao i sami strojevi te se omogućava brza razmjena velike količine podataka.

Postoje industrijski roboti koji se isključivo koriste u proizvodnji i servisni roboti koji se, primjera radi, koriste za transport robe u magacinu.

Industrija 4.0 u Bosni i Hercegovini

Profesor Isak Karabegović je predvodio istraživanje o industriji 4.0 u Bosni i Hercegovini, a te rezultate istraživanja je predstavio na edukativnoj radionici VTK BiH. Istraživanje je provedeno od maja 2021. do februara 2022., a njime je bilo obuhvaćeno i 176 privrednih subjekata.

Utvrđeno je da više od 73 posto kompanija ne upotrebljavaju industrijske robote. Tamo gdje se upotrebljavaju, upotrebljavaju se u metalnoj, elektro, drvnoj, grafičkoj, prehrambenoj, hemijskoj i tekstilnoj industriji, građevinarstvu, bankarstvu i telekomunikacijama.

Većina menadžera smatra da su domaće kompanije osrednje spremne za 4.0 industriju, dok je mali broj onih koji smatraju da je ta spremnost veoma velika. Također ih većina smatra da je ova industrija potrebna.

Spomenutim istraživanjem je utvrđeno i to da većina od 719 ispitanika ili 56 posto ne zna šta je 4.0 industrija te da je 52 posto tokom školovanja učilo o ovoj industriji, od čega je njih 25 posto kazalo da je to učenje bilo minimalno.

Za robotizaciju i digitalizaciju, koji su neprekidan proces, potrebni su visokoškolovani stručnjaci. Riječ je o vrlo skupoj investiciji, ali ako ona izostane, kompanijama prijeti nestanak, na šta je upozorio i profesor Mijodrag Milošević.

Na radionici VTK BiH je napomenuto da će robotizacija značiti nestanak mnogih poslova, ali i to da će doprinijeti stvaranju poslova koji do sada nisu postojali, što je bio slučaj i tokom dosadašnje industrijalizacije. Pretpostavka je da će u Sjedinjenim Američkim Državama za 20 godina nestati 47% postojećih radnih mjesta.

Međutim, također je napomenuto da industrija 4.0 nije moguća bez čovjeka, jer samo on ima mogućnost kreativnog razmišljanja, što roboti nemaju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.