NavMenu

Generacija Z otkrila hit sistem štednje iz devedesetih i potpuno odbacila kreditne kartice

Izvor: Telegraf biznis Ponedjeljak, 29.05.2023. 07:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Helder Almeida/shutterstock.com)Ilustracija
Zapanjujućih 69% generacije Z sada koristi gotovinu više nego prije 12 mjeseci - više nego generacije X (47%) ili bejbi bumeri (37%), pokazuje izvještaj koji je objavila Credit Karma, digitalna finansijska kompanija.

Nalazi pokazuju porast korišćenja gotovine od strane generacije Z, koji uče kako da upravljaju novcem koji mogu i da opipaju. Taktika upravljanja budžetom koja se oslanja na gotovinu usmjerava ljude da podijele svoj novac u različite kategorisane koverte i troše samo za za to predviđene svrhe. Preostali novac stavlja se na štednju.

- Uobičajeno, novac koji koristite za trošenje se stavlja u kovertu ili registrator dok vam ne zatreba. Ako ne možete da priuštite nešto sa gotovinom koju ste namijenili za trošenje na početku mjeseca, onda živite bez toga - objasnio je Džejkob Čenel, viši ekonomista u LendingTree-u, za MarketWatch.

Prema drugom istraživanju Credit Karma, skoro polovina ispitanika iz generacije Z izjavila je da se oslanja na društvene mreže za finansijske savjete, dok je četvrtina njih rekla da je o novcu više naučila od kreatora sadržaja, nego od škole ili iz knjiga.

Kao i kod drugih trendova generacije Z, TikTok prednjači, sa haštagom #cashstuffing koji ima nevjerovatnih 1,1 milijardu pregleda, dok #cashenvelopes uživa 727,4 miliona pregleda, a #cashenvelopestuffing 190,6 miliona.

Finansijska influenserka, Stefani Garsija prikupila je 322.400 pratilaca na TikTok-u tako što je dijelila video snimke svog nedeljnog upravljanja budžetom, kao i druge finansijske savjete. Sistem koverti omogućio je Garsiji da otplati dug po kreditnoj kartici i počne da pravi štedne račune za svoju djecu.

- Kada ostavite novac na svom računu, prevučete svoju karticu, vi zapravo ne shvatate koliko novca trošite, jer to nije nešto opipljivo - objasnila je ona.

Ona ne koristi gotovinu za sve i još ima nekoliko bankovnih računa i kreditnih kartica, ali se trudi da ih ne dira.

- Znam na šta trošim i znam gdje sve ide. To mi daje veću kontrolu. Sada više vodim računa o tome koliko trošim i motivišem se kada vidim da mi se koverte pune - rekla je ona.

Sa druge strane, jedno istaživanje pokazuje da svaki treći pripadnik generacije Z nije finansijski nezavisan i da su manje finansijski pismeni od bilo koje od četiri prethodne generacije. Pripadnici generacije Z i milenijalci stavljaju sve veći naglasak na finansijska pitanja u svojim romantičnim vezama tako što na početku iskreno govore o kreditnim rezultatima i štednji, sklapaju predbračne ugovore i otkazuju planove zbog novčanih problema.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Slijedi izrada projektne dokumentacije za 160 km brze ceste od Bijeljine do Sokoca, kineski Šandong radiće analizu troškova

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je sa predstavnicima kineske kompanije Šandong o izgradnje brze ceste Bijeljina-Sokolac. Sastanku su prisustvovali i načelnici opština i gradova kroz koje će prolaziti više od 160 kilometara duga trasa. Za njih je realizacija ovog projekta strateški značajna za istočni dio Republike Srpske, jer će doprinijeti privrednom razvoju ove regije. Obezbijediće i bolju saobraćajnu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.