NavMenu

Bajden i republikanci dogovorili podizanje gornje granice duga

Izvor: Beta Ponedjeljak, 29.05.2023. 07:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jan Willem van Hofwegen/shutterstock.com)Ilustracija
Predsjednik SAD Džozef Bajden i lider republikanaca u Kongresu Kevin Makarti postigli su privremeni sporazum o podizanju gornje granice državnog duga.

Kongres sada mora u roku od nekoliko dana da odobri paket smanjenja potrošnje kako bi spriječio potencijalno katastrofalne posljedice za SAD, piše Asošiejted pres.

Dogovoreno je da gornja granica javnog duga ne smije biti veća od 31,4 biliona USD za troškove koji se ne odnose na sistem nacionalne odbrane.

Predsjednik Demokratske stranke i predsjednik republikanaca postigli su dogovor nakon što su u subotu naveče razgovarali telefonom.

Zemlja i svijet su gledali i čekali rješenje za politički sukob koji je prijetio američkoj i globalnoj ekonomiji jer su SAD ostajale bez novca za plaćanje dugova početkom juna.

- Sporazum predstavlja kompromis, što znači da ne dobijaju svi ono što žele. To je odgovornost upravljanja - rekao je Bajden.

On je rekao da je sporazum dobra vijest za američki narod jer spriječava katastrofalni razvoj događaja koji je mogao uticati na ekonomsku recesiju, ugroziti penzione fondove i doprinjeti gašenju miliona radnih mjesta.

- Upravo sam malo prije razgovarao sa predsjednikom. Nakon što je gubio vrijeme i mjesecima odbijao da pregovara, došli smo do načelnog dogovora koji je dostojan američkog naroda - napisao je Makarti na Tviteru.

Centralni dio paketa je dvogodišnji sporazum o budžetu koji bi zadržao potrošnju na nivou za 2024. i povećao je za jedan odsto do 2025. u zamjenu za podizanje granice duga na dvije godine, što udaljava promjenljivo političko pitanje od sljedećih predsjedničkih izbora.

Trudeći se da postigne dogovor kojim bi se nametnuli oštriji uslovi za primaoce državne pomoći, republikanci su postigli nešto, ali ne sve od onoga što su željeli.

Sporazum bi povećao starosnu granicu za postojeće za radno sposobne odrasle osobe bez djece sa 49 na 54 godine, ali je Bajden uspio da obezbijedi izuzeće za veterane i beskućnike.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.