NavMenu

BiH na više od 43% proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora

Izvor: eKapija Nedjelja, 28.05.2023. 12:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/Sabine van Erp)Ilustracija
Poslanik u Predstavničkom domu i član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske inicijative (PDCEI) Predrag Kožul učestvovao je na sastanku Parlamentarnog odbora PDCEI, koji je, u organizaciji Parlamenta Republike Moldavije održan u Kišinjevu.

- BiH je ne samo nezavisna kad je riječ o snabdijevanju električnom energijom nego je ta energija i izvozni proizvod naše zemlje. Dosegli smo više od 43% proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, ali i dalje imamo veliko učešće proizvodnje električne energije od fosilnih goriva, zbog čega imamo složen i specifičan odnos sa Energetskom zajednicom, kao i prihvaćene veoma teške obaveze iz Ugovora o pristupanju Energetskoj zajednici koje mora da ispuni - istakao je Kožul u svom obraćanju.

Planovi Elektroprivrede BiH za gradnju solarnih elektrana

Kako bi se obim proizvodnje struje iz obnovljivih izvora povećao, uz investitore iz privatnog sektora, javna preduzeća ulažu u gradnju solarnih parkova.

U skladu sa strateškim ciljevima i opredjeljenjima, Elektroprivreda BiH je u proteklom periodu intenzivirala aktivnosti na pripremi investiciono-tehničke dokumentacije za potrebe programa ulaganja u proizvodne kapacitete na bazi obnovljivih izvora energije, s ciljem konkretnog doprinosa energijskoj tranziciji i tranziciji ugljenih regiona.

Plan je da se iskoriste velike površine rudnika koji se nalaze u njenom sastavu za proizvodnju solarne energije. U tom smislu, planirana je izgradnja fotonaponskih elektrana na površinama rudnika uglja Breza, Kakanj i Kreka, deponijama TE u Tuzli, te na podveleškom platou, na kojem je uspješno realiziran projekt prve vjetroelektrane u vlasništvu ove kompanije. Strateški je zadatak povećati udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

U skladu sa tim planom, samo na jalovištu rudnika Gračanica u općini Bugojno, planirana je gradnja dvije fotonaponske elektrane instalisane snage od 50 megavata. Vlada SBK-a je već dodijelila koncesiju za izgradnju.

Početkom maja najavljeno je i da Elektroprivreda Bosne i Hercegovine planira izgradnju solarnih elektrana na području Živinica na degradiranim odlagalištima površinskih kopova RMU Đurđevik. Vrijednost investicije je oko 85 mil KM.

Biće postavljeno šest fotonaponskih elektrana ukupne snage 62 MW i procijenjene godišnje proizvodnje oko 90 GWh električne energije.

I Općina Fojnica je prepoznala svoju šansu u proizvodnji zelene energije, te je lokalitet Prokosa proglasila solarnim parkom.

- Gdje god investitori pokažu interes da prave solarne panele, Općina Fojnica će im biti na raspolaganju - poručuje fojnički načelnik Sabahudin Klisura.

Kako proizvodnja električne energije korištenjem uglja više nije prva opcija, što zbog zagađenja okoline, što zbog ograničenih zaliha uglja, danas se svijet okreće obnovljivim izvorima energije – voda, vjetar, sunce i biomasa takozvani su obnovljivi izvori koji su prepoznati kao energija budućnosti. Investitore najviše privlači ulaganje u gradnju solarnih elektrana, a nakon što i Federacija BiH dobije novi zakon o obnovljivim izvorima energije, procedure za dobijanje dozvola biće mnogo jednostavnije. Zato se na vrijeme pripremite ukoliko planirate gradnju solarno elektrane za vlastitu potrošnju ili za prodaju u mrežu.

Kompanija EMT SOLAR je specijalizovana za cjelokupan ciklus izgradnje solarnih postrojenja, od izlaska na teren i stručne procjene lokacije i savjetovanja, projektovanja i izgradnje, do praćenja rada, servisiranja i repoweringa solarnih sistema. Predanost kvaliteti usluge, pažljivo odabrani proizvodi i visoki standardi korisničke podrške privukli su brojne zadovoljne kupce koji cijene kvalitet i inovativnost.

EMT SOLAR radi po sistemu "ključ u ruke", što podrazumijeva ne samo nabavku najkvalitetnije opreme, već i sve poslove oko pribavljanja potrebnih dozvola i definisanja optimalnih poslovnih modela za svaku investiciju. Za početak ispunite kratki anketni upitnik i pregledajte sekcije na našem specijalizovanom portalu Solarno.net.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.