NavMenu

Devet savjeta kako postići dobre prinose krastavaca

Izvor: agrosavjet.com Ponedjeljak, 29.05.2023. 07:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Natallia Kirylka/shutterstock.com)Ilustracija
Krastavci su osvježavajuće i hranljivo povrće koje je popularno širom svijeta. Mnogi vrtlari sanjaju o postizanju impresivnih prinosa krastavaca u svojim vrtovima, ali kako to postići? U ovom članku je predstavljeno 10 provjerenih savjeta koji će vam pomoći u postizanju nevjerojatnih prinosa krastavaca. Slijedeći ove korisne smjernice, moći ćete uživati u obilju svježih, sočnih krastavaca iz vlastitog vrta.

Odaberite pravu sortu

Prvi korak prema postizanju visokih prinosa krastavaca je odabrati pravu sortu. Različite sorte krastavaca imaju različite karakteristike, a neke su prilagođene za veći prinos. Odaberite sorte koje su otporne na bolesti i štetočine te koje su prilagođene klimatskim uslovima vašeg područja.

Takođe, kada navodimo najpoznatije sorte krastavaca moramo prije svega da ih svrstamo u dvije osnovne grupe, a to su: kornišoni (manjeg ploda, pogodni za spravljanje zimnice) i salatne sorte krastavaca (imaju veći plod, pogodni za pripremu svježe salate tokom cijelog ljeta).

Pripremite plodno tlo

Krasatavac gajite na plodnom zemljištu koje je dobro obezbijeđeno vodom i hranljivim materijama. Nepogodna u teška, zabarena i jako kisela zemljišta. Na teškom zemljištu, posebno ako je nivo podzemne vode viši od 70 cm, teško uspijeva.

Uz odgovarajuće đubrenje dobro uspijeva pri reakciji zemljišta pH 5,5 do pH 7,5, optimum pH 5,0. Za gajenje krastavca nisu pogodni tereni izloženi jakim vjetrovima koji pomjeraju vriježe i povređuju biljke. Štetno dejstvo vjetra može se umanjiti kulisama od biljaka koje rastu visoko, kao što su kukuruz, konoplja, suncokret itd.

Pravilno zalijevanje

Krastavci imaju plitak korijenov sistem i zahtijevaju redovno zalijevanje. Održavajte tlo vlažnim, ali pazite da ne pretjerate kako biste izbjegli truljenje korijena. Kapanje ili navodnjavanje prskalicama može biti učinkovito za ravnomjerno navodnjavanje biljaka.

Malčiranje tla

Koristite tehniku malčiranja kako biste očuvali vlagu u tlu. Sloj organske materije poput sijena ili pokošene trave na tlu oko biljaka pomoći će zadržati vlagu, smanjiti rast korova i održavati temperaturu tla stabilnom. Malčiranje također pruža dodatnu hranu za biljke tokom razgradnje.

Đubrenje

Redovno đubriti krastavce kako biste osigurali potrebne hranjive materije. Upotrijebite uravnoteženo đubrivo koje je bogato azotom, fosforom i kalijem. Pravilno đubrenje pomaže u poticanju zdravog rasta biljaka i povećanju prinosa. Pazite da ne predozirate đubrivo kako biste izbjegli opekotine korijena.

Podrška biljkama

Krastavci su penjačice i trebaju potporu za rast. Postavite rešetke, stupove ili kaveze kako biste omogućili biljkama da se penju i rastu vertikalno. Ovo će vam pomoći uštedjeti prostor i povećati prinose, jer vertikalni rast biljaka omogućuje bolju cirkulaciju zraka i sunčeve svjetlosti.

Oprašivanje cvjetova

Krastavci imaju muške i ženske cvjetove koji se moraju oprašivati kako bi se razvili plodovi. Lagano protresite biljke ili upotrijebite četkicu za praškanje cvjetova kako biste potaknuli oprašivanje. Ovo će osigurati da se cvjetovi pretvore u ukusne plodove.

Uklanjanje bolesnih biljaka

Ako primijetite bolesne biljke ili znakove bolesti, odmah ih uklonite kako biste spriječili širenje infekcije na druge biljke. Redovno pregledavajte biljke i poduzimajte mjere zaštite, poput prskanja biljaka prirodnim sredstvima protiv bolesti, kako biste održali biljke zdravima.

Redovna berba

Redovito berite zrele krastavce kako biste podstakli biljke da proizvode nove plodove. Ako dopustite da krastavci previše sazriju na biljci, to može smanjiti broj novih plodova. Redovna berba potiče rast novih plodova i održava kontinuitet prinosa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.09.2023.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije

Mladi inženjer u BiH pravi robote, koštaju do 250.000 EUR

Kada je diplomirao na Elektromašinskom fakultetu, mladi inženjer Asim Pedić iz Gračanice imao je dva izbora – spakovati kofere i, poput hiljada mladih, otići u druge razvijene zemlje, u kojima se znanje i rad cijene, ili ostati u svojoj državi pa pokušati ostvariti studentski san – konstruirati nešto što će pomoći ljudima. Te 2019. u skromnim uslovima, ali s jasnim ciljem Pedić je, s grupom inžinjera, krenuo u proizvodnju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.