NavMenu

Izgradnja Vjetroparka Ivovik na pola puta - Puštanje u probni rad krajem godine

Izvor: Federalna.ba Subota, 27.05.2023. 14:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/TeeFarm)Ilustracija
Manje od godinu dana od početka radova, a poslije zimske pauze u gradnji, na brdu Ivovik, na području Tomislavgrada i Livna, već su ‘nikle’ prve vjetroturbine. Polovina od 20 planiranih vjetroagregata istoimenog projekta u potpunosti je podignuta. Planirano je da zavrte svoje lopatice krajem godine, kada vjetropark bude pušten u probni rad.

Podizanje vjetroturbina jedan je od najzahtjevnijih segmenata gradnje, posebno u slučaju projekta Ivovik, koji se nalazi u brdovitom području, što otežava rukovanje mašinerijom i skladištenje opreme. Pritom se mora beskompromisno voditi računa o sigurnosti svih učesnika u procesu i relevantnim propisima i zahtjevima. Podizanje vjetroturbina ovisi o više faktora, uključujući vremenske uslove i sigurnost pri rukovanju mašinerijom, koja uključuje bager, valjak, utovarivač, dizalice – ukupno 18 mašina. Svaka od njih ima upotrebnu dozvolu, opremljena je zvučnim i svjetlosnim signalima za upozorenje i svaki radnik na građevinskim mašinama je obučen za rad na njima. Od početka gradnje u julu prošle godine do danas, na projektu nije zabilježen niti jedan slučaj povrede ili incidenta na gradilištu.

Za podizanje tornja turbine također su potrebne određene predispozicije, kao što su brzina vjetra manja od 10 m/s, za lopatice ispod 8 m/s. Vjetar, koji je u fazi eksploatacije pokretač vjetroturbina i pretvara kinetičku energiju u mehaničku, može predstavljati izazov i prepreku u samoj fazi izgradnje. Najkraći vremenski period za montiranje jedne vjetroturbine je 5,5 dana. Sam toranj se sastoji od 4 komponente, te od gondole, generatora, glavčine i 3 lopatice, svaka po 68 metara. Vrhovi lopatica obojeni su crvenom bojom, kako bi bile uočljivije pticama.

Do sada su na projektu Ivovik u potpunosti završene pristupne ceste, platforme, temelji većine turbina, 10 vjetroagregata, dok su trafostanica i kontrolna zgrada u izgradnji. Uz poštivanje visokih standarda zaštite na radu, i povoljan vjetar, puštanje u trajni pogon očekuje se na proljeće 2024. Projicirano je da će Ivovik u narednih 25 godina svoga rada na godišnjem nivou proizvoditi 259 GWh, dovoljno da se čistom energijom opskrbi 100 hiljada domaćinstava.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.09.2023.  |  Zdravstvo

8 metoda za detoksikaciju nakon paklene radne nedjelje

Bila je to teška nedjelja. Od jutra do mraka u kancelariji, sve se spojilo u jedno. Tijelo vas boli. I um. Dakle, kad napustite radno mesto izgubljeni u petak, šta možete učiniti za detoksikaciju prije ponedjeljka? Potrebna vam je neka metoda. Evo šta su članovi Veća mladih preduzetnika, YEC, odgovorili na pitanje "Kako se opuštate od stresa nakon lude nedelje na poslu?. Provedite vrijeme s porodicom i prijateljima Nemojte da zaboravite

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.