NavMenu

Sedam zamki u vježbanju koje loše utiču na tijelo kako starimo

Izvor: eKapija Petak, 26.05.2023. 11:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Određene fitnes navike mogu da izazovu pustoš u vašem tijelu, pa se čuvajte ovih uobičajenih zamki kada krenete u 60-e.

Redovno vježbanje je jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite da usporite starenje i nadoknadite ili odložite neizbježne efekte vremena na pokretljivost, sastav tijela i kvalitet života.

Uprkos tome, potreban je pravi pristup treningu – posebno kako starite i imate manje prostora za greške.

Na kraju krajeva, niko ne ostaje zauvijek u svojim 20-im godinama, a kako tijelo stari, greške koje pravite mogu dodatno usporiti vaše zdravlje i opšti napredak, piše Eat This Not That, a prenosi 24sata.hr.

Ako ste se našli u jednoj ili više loših navika, razmislite o prilagođavanju rutine vježbanja.

Takođe, uvijek zapamtite da su zdrava ishrana puna voća, povrća i proteina u kombinaciji sa puno sna i dobrom hidratacijom ključni faktori, osim vježbanja, koji utiču na to da ostanete u formi i zdravi u svojim zlatnim godinama.

Sedam najčešćih zamki u pristupu fitnesu kada uđete u 60-te:

Pretjerivanje sa kardio vježbama

Iako je kardio trening odličan za zdravlje srca i može pomoći u kontroli težine, previše ga zapravo može biti štetno.

Iako većina ne treba da brine o previše kardio treninga, stalno raditi i zanemarujete druge oblike vježbanja nije najoptimalniji put do dugoročnog, potpunog poboljšanja kondicije za pojedinca bilo kog uzrasta. Balans je ključan.

Uključite kombinaciju kardio vježbi, vježbi snage i fleksibilnosti u svoju rutinu.

Zanemarivanje treninga snage

U skladu sa prethodnom tačkom, trening snage je apsolutno neophodan za održavanje tonusa mišića, ravnoteže, snage kostiju i ukupne pokretljivosti kako starite.

Suprotno popularnom vjerovanju, trening snage nije samo izgradnja masivnih mišića. Zanemarivanje treninga snage može dovesti do neravnoteže mišića, smanjenja snage i većeg rizika od osteoporoze.

Preskakanje rada na istezanju i pokretljivosti

Fleksibilnost i pokretljivost često zauzimaju drugo mjesto u mnogim vježbama, ali su neophodne za održavanje punog opsega pokreta u zglobovima.

Zanemarivanje istezanja i mobilnosti može dovesti do smanjene fleksibilnosti, neravnoteže mišića i većeg rizika od povreda. Uključivanje aktivnosti kao što su opšte istezanje i čitav niz vježbi pokreta su ključni dio sveobuhvatnog fitnes programa protiv starenja.

Ne davanje tijelu vremena da se oporavi

Iako je važno da ostanete dosljedni svojoj rutini vježbanja, jednako je važno da svom tijelu date vremena da se odmori i oporavi. Prenaprezanje može dovesti do različitih problema, uključujući smanjenu imunološku funkciju, hormonsku neravnotežu, povećan rizik od povreda i gubitak motivacije.

Opšta preporuka je da se odmorite cijeli dan nakon svaka dva dana vježbanja kako biste se oporavili i imali koristi od programa vježbanja.

Ignorisanje bola

Iako možete očekivati određeni nivo nelagodnosti kada radite trening otpora ili druge oblike intenzivne vježbe, bol je jasan signal tijela da nešto nije u redu. Ignorisanje bola može dovesti do ozbiljnih povreda i dugotrajnog oštećenja.

Ako tokom izvođenja određene vježbe osjetite nelagodnost u koljenu ili donjem dijelu leđa, prestanite, provjerite da li je radite kako treba, a ako bol potraje, obratite se ljekaru.

Ignorisanje važnosti hidratacije

Tijelu je potrebna voda da reguliše temperaturu, transportuje hranljive materije i održava zdravlje zglobova. Uprkos tome, mnogi ljudi ne piju dovoljno vode svaki dan. Akutni efekti dehidracije uključuju smanjenje energije i fokusa, zatvor, vrtoglavicu i druge neprijatnosti.

Hronična dehidracija može imati razorne efekte na tijelo, uključujući razne probleme. Ako se mnogo znojite tokom vježbanja, obavezno nadoknadite izgubljenu tečnost vodom ili napitkom od elektrolita, posebno ako ste skloni da jedete malo soli.

Prenaglašavanje vježbi izolacije

Ako radite trening otpora, važno je da se fokusirate na složene pokrete koji pogađaju više mišićnih grupa. Izolacione vježbe mogu biti korisne za oblikovanje tijela i rehabilitaciju.

Međutim, njihovo prenaglašavanje na račun složenih vježbi može dovesti do neravnoteže mišića i takođe vas lišiti mnogih prednosti koje dolaze od funkcionalnih pokreta kao što su čučnjevi, zgibovi i slično.

Kao pravilo, trening otpora treba da uključuje tri do četiri složene vježbe i ne više od jedne ili dvije izolacione vježbe.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.