NavMenu

Voloder: Do sredine 2026. planiramo potupno izgrađen autoput od Sarajeva do Save

Izvor: eKapija Petak, 26.05.2023. 12:09
Komentari
Podeli
Elmedin Voloder (Foto: YouTube/Screenshot)Elmedin Voloder
JP Autoceste FBiH Mostar je u prethodnom periodu pokrenulo snažan investicijski ciklus. Upravo zahvaljujući ovom investicijskom ciklusu vrijednom oko 4 mlrd KM završetak svih radova na izgradnji Koridora Vc do kraja 2028. godine je realan i ostvariv, istakao je Elmedin Voloder, direktor Autocesta FBiH.

Bez obzira na sve probleme s kojima se cijeli svijet susreće, JP Autoceste FBiH Mostar su, prvenstveno vlastitim angažmanom, na osnovu raspoloživih sredstava i kapaciteta uspjeli pokrenuti puno i možemo reći da je na prostoru Federacije BiH došlo do ekspanzije izgradnje cestovne infrastrukture. Osigurali smo da je već sada Federacija BiH jedno veliko gradilište, kaže Voloder i dodaje da što se tiče samih dionica na Koridoru Vc, praksa izgradnje kratkih nefunkcionalnih dionica je napuštena te se novi ugovori za izvođenje radova potpisuju za funkcionalne dionice koje idu od petlje do petlje.

- Zahvaljujući upravo ovoj novoj praksi u trećem mjesecu ove godine potpisan je ugovor za izgradnju dionice Medakovo – Ozimice, ukupne dužine 21,3 km. Treba spomenuti da je ugovor za izgradnju navedene dionice najveći investicijski ugovor potpisan u posljednjih 30 godina u Bosni i Hercegovini, a ujedno i prvi put da JP Autoceste FBiH ugovaraju izgradnju dionice preko 20 kilometara.

U četvrtom mjesecu objavljen je tender i za posljednju dionicu na sjevernom dijelu Koridora Vc, a plan je da do sredine 2026. imamo u potpunosti izgrađen dio od Sarajeva do Save.

Intezitet izvođenja radova u posljednje dvije godine je znatno pojačan. Trenutno je u izgradnji preko 60 kilometara autoceste i rade se neki od najzahtjevnijih objekata na cijelom Koridoru.

Od petlje Zenica sjever do južnog dijela Žepča u dužini od 20 km u toku su radovi. Također radovi se izvode od entiteske linije prema Tešnju, te od Tešnja do južnog dijela Maglaja ukupnoj dužini blizu 30 km.

Voloder dodaje da je na južnom dijelu Koridora na prvom mjestu tunel Prenj kao najzahtjevniji projekt na cijelom Koridoru. Stvorili smo sve preduslove da izgradnja ovog, devetog najdužeg cestovnog tunela u Evropi, krene u ovoj godini.

Za dionice Mostar sjever – Mostar jug, Mostar jug – tunel Kvanj i Tunel Kvanj – Buna tenderske procedure odabira izvođača su u toku, dok je za dionice od Ivana do Konjica, zatim od Konjica do tunela Prenj te do tunela Prenji do petlje Mostar sjever u toku izrada glavnog projekta. Na južnom dijelu Koridora u ovoj godini će biti završena i puštena u promet dionica Počitelj – Zvirovići, u dužini od 11 km.

- Osim izgradnje autoceste na Koridoru Vc u prethodnom periodu smo se značajno aktivirali i po pitanju brzih cesta. Pokrenuli smo aktivnosti kada je riječ o izradi projektne dokumentacije svih strateških pravaca, na nekim dionicama je već krenula i eksproprijacija, a za očekivati je da u ovoj godini budu izgrađeni i prvi kilometri brzih cesta na dionicama Bihać – Cazin – Velika Kladuša, Mostar – Široki Brijeg – granica Republika Hrvatska i Nević polje – Turbe - naovdi Voloder.


Podvlači da je jedna od stvari koje su uspješno uradili u prethodnom periodu i reorganizacija poslovnih procesa, posebno u dijelu koji se tiče nabavki. U ranijem periodu tenderske procedure su trajale u prosjeku po 18 mjeseci, dok sada postupak dodjele ugovora traje do osam mjeseci.

U prethodnom periodu ostvarena je i značajna saradnja sa JP Autoputevi RS i Hrvatskim autocestama. Ova saradnja dovela je do pripreme jedinstvenog sistema naplate cestarine kako u BiH tako i u Republici Hrvatskoj. Ovim jedinstvenim sistemom naplate cestarine smanjiti će se vrijeme čekanja na naplati i generalno će se povećati nivo usluge za sve korisnike.

- Izgradnja autocesta ne smije biti politički projekat, ceste služe svim građanima, bez obzira na političku ili drugu opredjeljenost. Građani BiH su dugi niz godina čekali na izgradnju autoceste i samo kvalitetni, educirani i dokazani ljudi iz struke mogu odgovoriti izazovima koje sa sobom nosi jedan ovakav projekat kakav je izgradnja Koridora Vc.

Povjereno mi je vođenje ovog preduzeća kao profesionalnom i nezavisanom stručnjaku dokazanom u realnom sektoru duži niz godina, a ja sam to povjerenje opravdao - ističe Elmedin Voloder.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.