NavMenu

Kladionice moraju platiti 50 miliona maraka duga FBiH?

Izvor: Dnevne novine SAN Utorak, 19.04.2011. 07:51
Komentari
Podeli

Porezna uprava Federacije BiH, radi ponašanja i odluka Ministarstva finansija FBiH, dok je na njegovom čelu bio ministar Vjekoslav Bevanda, nije bila u prilici naplatiti dug za porez od privatnih kladionica, koji iznosi preko 50 miliona maraka.

Nakon što je Bevanda otišao sa ove funkcije, Sulejman Tihić, predsjednik SDA izjavio je da su, od strane novog ministra Ante Krajine, odbačene sve žalbe vlasnika kladionica, koje su godinama kupile prašinu u ladicama Ministarstva finansija, te da one moraju platiti kompletan iznos koji su dužni FBiH. Međutim, Krajina u izjavi za "San" opovrgao je ove Tihićeve tvrdnje.

"Još uvijek to nije definitivno odlučeno i tek u narednim danima donijet ćemo konačnu odluku o tome. Moramo prvo vidjeti kakvo je stanje po ovom pitanju pa ćemo onda odlučiti šta dalje", rekao je Krajina, naglašavajući da će svi potezi biti povućeni u skladu sa zakonom.

"Zakon jasno nalaže da se sve obaveze prema FBiH moraju izmiriti. Prema tome i kladionice neće biti izuzete od toga, te će sigurno morati platiti ono što duguju", ističe Krajina. Prema njegovim riječima, ni modus prema kojem bi kladionioce platile dug još uvijek nije poznat.

"Važno je da se dug plati, a način na koji će se to uraditi manje je važan. Dug se može platiti odmah ili na više rata. To je stvar dogovora između Ministarstva finansija i dužnika, i to će biti dogovoreno kada dođe do toga da se dug počne plaćati ", zaključio je Krajina.

Podsjetimo, prema podacima Porezne uprave kladionice na teritoriji FBiH, izuzev Lutrije BiH, ne uplaćuju ili uplaćuju minimalne iznose poreznih obaveza, pa su u periodu od 2006. do 2009. godine platile 85,1 milion KM poreza, od čega je Lutrija BiH platila čak 58 miliona maraka, dok su ostale kladionice plaćale simbolične iznose poreza, iako imaju veći broj uplatnih mjesta od Lutrije BiH. Ova firma je po jednoj poslovnici, u periodu od tri godine, platila 471.544 KM poreza, dok je, primjerice, Premier World Sport po jednoj kladionici platio mizernih 19.863 marke.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.