NavMenu

Netflix počeo primjenu strožih mjera za dijeljenje lozinke na svom najvećem tržištu

Izvor: Euronews Srbija Četvrtak, 25.05.2023. 15:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/CardMapr.nl)Ilustracija
Netflix je u Americi, na svom najvećem tržištu, konačno započeo naplatu deljenja lozinke sa korisnicima koji nisu članovi domaćinstva pretplatnika. Striming servis je omogućio pretplatnicima koji su na standardnim i premijum paketima, a koje plaćaju 15,5 odnosno 20 USD mjesečno, da imaju jednu osobu sa kojom mogu da dijele šifru i izvan svoje kuće i to po cijeni od 8 USD za mjesec dana.

To je samo 2 USD jeftinija opcija u odnosu na to da korisnik odabere osnovni paket ove kompanije.

Iako još nije objavljeno kako će Netflix uspjevati da prepozna identitet korisnika ili naloga, iz kompanije kažu da će i dalje svi članovi domaćinstva koji su pretplaćeni moći da strimuju serije i filmove bez obzira na to gdje se nalaze.

Procijenjuje se da je posljednjih godina više od 100 miliona ljudi širom svijeta koristilo lozinku koju su sa njima podijelili prijatelji ili članovi porodice, a da nisu morali da plate. Kompanija ima inače 232,5 miliona pretplatnika iz cijelog svijeta koji najviše doprinose prihodima platforme koji su prošle godine dostigli 32 mlrd USD.

Slab rast broja pretplatnika u posljednjoj godini, kao i gubitak starih, naveo je kompaniju da promijeni raniju praksu i privoli one koji su njihove usluge besplatno koristili, da počnu da plaćaju.

Spriječavanje dijeljenja lozinke najprije je počelo u Kanadi, Novom Zelandu, Portugalu i Španiji, a zatim i u Latinskoj Americi.

Pored toga, prije nego što su primjenili još strože mjere, najavili su i opciju prebacivanja profila, kako bi i oni korisnici koji su do sada gledali preko tuđih lozinki, mogli da sačuvaju dosadašnju istoriju pregleda.

Netflix je takođe ponudio i jeftiniji paket, koji košta 7 USD mjesečno, ali koji podrazumijeva da se tokom serija i filmova koje korisnici gledaju, prikazuju i reklame. Od tada su dobili još devet miliona pretplatnika, od kojih se nisu svi opredijelili za jeftiniji plan, piše Euronews.

Neka se spreme Britanci

Netflix je takođe kontaktirao korisnike u Velikoj Britaniji, kojih ima oko 15 miliona i obavjestio ih da će uskoro i oni ostati bez opcije dijeljenja lozinke. U mejlu koji su pretplatnici dobili, stoji da im se savjetuje da radi dodatne sigurnosti, promjene lozinku.

Srbija još nije na spisku zemalja u kojima počinje naplata ove usluge, ali je pitanje trenutka kada će se plan i ovdje realizovati. Inače, Netflix je za neke zemlje, uključujući i Srbiju, ažurirao cijene pretplate za svoje postojeće pakete, pa tako Basic paket sada košta 4,99 EUR (ranija cijena je iznosila 7,99 EUR), Standard paket košta 7,99 EUR (ranija cijena je bila 9,99 EUR), dok Premium paket sada košta 9,99 EUR (stara cijena 11,99 EUR).

Prema pisanju Wall Street Journal, cijene su niže i u nekim zemljama na Bliskom istoku, u subsaharskoj Africi, Latinskoj Americi i Aziji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.05.2023.  |  Energija, Industrija

SolarMax iz Mostara dobio koncesiju za fotonaponsku elektranu Stolac 1

Preduzeće SolarMax iz Mostara kojeg zastupa Ružica Topić dobilo je koncesiju za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za elektroenergetski objekat fotonaponske elektrane Stolac 1 snage od 149 kWp. Kako se navodi u Ugovoru koncesija se daje na period od deset godina, a FNE Stolac se nalazi u naselju Pješivac u općini Stolac. U njemu se dodaje da će koncesionar u svrhu realizacije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.