NavMenu

Niksen, novi holandski wellness trend

Izvor: TU magazin Srijeda, 24.05.2023. 14:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / adamkontor)Ilustracija
Niksen je novi holandski wellness trend koji služi da se čovjek oporavi od stresa i "izgaranja" od svakodnevnih obaveza. Sama riječ sugeriše o čemu se radi, jer u prevodu znači "ne raditi ništa".

Sve više ljudi se žali na iscrpljenost i depresiju uzrokovanu prekomjernim radom i tražili su rješenja, zbog čega su pojmovi poput japanskog ikigaia ili danskog hyggea ušli i u engleski leksikon.

Niksen podrazumijeva odustvo bilo kakavog rada, nema vježbanja, čitanja ili gledanja u telefon. Suština je jednostavna, samo budite, ne radite i ne mislite ni o čemu, dopustite vašem umu da luta gdje god želi. U osnovi je to neki novi vid holandske meditacije, ali se ne poštuju nikakva pravila, jednostavno se postoji u trenutku.

Potreba za niksen-om je u posljednjim godinama naročito porasla, i za to ima dosta razloga. Naši životi i naši poslovi postali su sve složeniji. Skloni smo da provodimo puno vremena uz računare ili telefone. Postoji veliki pritisak da budemo najbolja verzija sebe, bilo u našim poslovima, bilo u očekivanjima društva.

Niksen dosta pomaže u tome da se smirimo. Kada ne radimo ništa, povezujemo se na svoju ličnu mrežu. Stručnjaci objašnjavaju da je ta mreža odgovorna za lutanje uma i razmišljanje, navodi BBC.

Paradoksalno, niksen nas takođe može učiniti produktivnijim, jednostavno zato što pauze omogućavaju našem mozgu da se odmori i vrati s boljim fokusom i trajnom pažnjom. To je vjerovatno i razlog zašto su Holanđani, koji iako ne rade dugo, obično vrlo učinkoviti na poslu.

Gdje treba praktikovati niksen?

Usamljene plaže su odlična mjesta za niksen, pustinje i pjščane dine takođe. Pored toga, dobri su i parkovi, posebno oni sa što više prirode. U suštini, samo treba otići u prirodu, u tišinu, gdje nema buke i ljudi. Uz sve ono što nam se dešava u svijetu trenutno, oslobađanje od stresa čini nam se da je sada važnije nego ikada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.11.2023.  |  Energija, Industrija, Građevina

Ministarstvo energetike i rudarstva RS dodijeljuje podsticaje od 2 mil KM - Prijave do 6. decembra

Ministarstvo energetike i rudarstva RS raspisalo je javni poziv za dodjelu novčanih podsticaja u iznosu od 2 mil KM. Dodijeljena sredstva podsticaja predstavljaju državnu pomoć male vrijednosti koja se može dodijeliti jednom privrednom društvu i koja ne može preći iznos od 390.000 КM (računajući period od tri fiskalne godine, tekuća i dvije prethodne). Podsticaji su planirani budžetom Republike Srpske za 2023. godinu, u okviru

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.