NavMenu

Općine u HNK i ZHŽ dobile više od 1,3 mil KM za realizaciju projekata utopljavanja zgrada, zaštite spomenika i druge infrastrukturne radove

Izvor: eKapija Srijeda, 24.05.2023. 14:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Radovan1/shutterstock.com)Ilustracija
Gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić i federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić Tim potpisali su ugovor o sufinansiranju projekta iz Hercegovačko-neretvanske županije i Zapadno-hercegovačke županije koje je podržalo ovo ministarstvo. Ukupna vrijednost svih projekata iznosi 1,33 mil KM, objavljeno je na veb stranici Grada Čapljine.

Nedić je istaknuo kako su projekti iz Čapljine, Stoca, Mostara, Čitluka, Ravnog, Ljubuškog, Gruda, Posušja i Širokog Brijega imali pravovremene i kvalitetno popunjene aplikacije zahvaljujući kojima su ispunili formalno pravne uvjete iz javnog poziva Ministarstva i omogućili si financijsku podršku od preko milijun KM.

- Federalnom ministarstvu prostornog uređenja odobrena su veća financijska sredstva iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, tako da smo bili u mogućnosti podržati vaše projekte sa značajno većim iznosima nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Uvjereni smo da će ova podrška, nakon realizacije projekata, biti od koristi svim žiteljima ove dvije županije - kazao je Nedić.

Vidić koji se zahvalio ministru na dodijeljenim sredstvima za sufinanciranju projekata iz oblasti utopljavanja zgrada radi uštede energije. Iz oblasti zaštite nacionalnih spomenika i iz oblasti sanacije šteta nastalih uslijed poplava i klizišta.

Grad Čapljina je, putem javnog poziva Federalnog ministarstva prostornog uređenja ostvarila finansijsku potporu za realizaciju dva projekta "Izmjena dotrajalih dizalica topline u Domu zdravlja Čapljina" i " Izrada elaborata konstruktivne sanacije kule Gavrankapetanovića i okolnih bedema zaštićene zone u Počitelju". Riječ je o projektima koja će Ministarstvo sufinansirati u iznosu od 80.000 KM.

Tiokom sastanka u Čapljini, Općine Čitluk također je potpisala dva ugovora. Načelnik Marin Radišić i ministar Željko Nedić potpisali su ugovore o sufinanciranju projekta "Zamjena postojećih rasvjetnih tijela u ustanovi Dom zdravlja Čitluk s rasvjetnim tijelima s većim stupnjem energetske učinkovitosti" i projekta "Sanacija klizišta na Barama".

Ministarstvo će u realizaciji projekta u zgradi Doma zdravalja sudjelovati s 30.000 KM, dok će projekt sanacije klizišta podržati sa 70.000 KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.