NavMenu

Evo gdje je BiH na listi "najjadnijih zemalja" na svijetu u 2022.

Izvor: N1 Srijeda, 24.05.2023. 15:02
Komentari
Podeli
Sarajevo (Foto: Vedrana Džudža)Sarajevo
Zimbabve je najjadnija zemlja na svijetu, prema "Hankeovoj listi najjadnijih zemalja svijeta", nadmašujući Venecuelu, Kubu i ratom razorenu Siriju.

Ni Bosna i Hercegovina se ne može pohvaliti svojom pozicijom, pošto je zauzela 20. mjesto, a iza nje su Iran, Ruanda, Bocvana, Madagaskar, Kongo Libija i druge.

Crnoj Gori je pripalo 34. mjesto, Sjeverna Makedonija je 39, Srbija 54, Albanija 97, Hrvatska 98, te Slovenija 118.

Glavni faktor koji uticao na poziciju svih zemalja regiona je nezaposlenost.

Takozvani godišnji ‘indeks bijede‘, rangira skoro 160 zemalja svijeta na osnovu faktora kao što su nezaposlenost, inflacija i kreditne stope banaka.

Rangiranje bijede je zasnovano na algoritmu koji ocjenjuje svaku državu na osnovu njihove nezaposlenosti, inflacije, kamatnih stopa i rasta BDP-a, ne uzimajući u obzir druge podatke, kao što su ankete stanovnika ili zdravlje.

Rezultati su nivo nezaposlenosti (pomnožen sa dva), inflacije i bankarskih kreditnih stopa, minus godišnji procenat promjene realnog BDP-a po glavi stanovnika.

Prošlogodišnja najjadnija država Kuba — koja je 2021. pretrpjela ogromnu inflaciju, podstaknutu vrijednošću lokalne valute, koja je pala za 95% samo te godine — sada je na devetom mjestu, odmah iza Ukrajine.

U međuvremenu, Švajcarska je ostala na dnu ljestvice, a njen najveći "problem" je nezaposlenost.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

04.06.2023.  |  Energija, Industrija

Enersol novi koncesionar za gradnju šest solarnih elektrana kod Mostara

Kompanija Energo Sunce iz Posušja koja je dobila koncesiju za izgradnju šest solarnih elektrana u mostarskom naselju Miljkovići prenijela je koncesiju na firmu Enersol iz Posušja. Kako se navodi u ugovoru o prijenosu koncesije, planirana je izgradnja elektroenergetskih objekata, i to: - FNE Energo MI 1 instalisane snage 999,99 kW- FNE Energo MI 2 instalisane snage 999,99 kW- FNE Energo MI 3 instalisane snage 999,99 kW- FNE Energo MI 4

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.