NavMenu

Festival viteštva Kastrum 2. juna u Banjaluci

Izvor: eKapija Srijeda, 24.05.2023. 12:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ivan Radic/flickr.com)Ilustracija
U današnjem modernom dobu, kada se tehnologija ubrzano razvija, a živimo u svijetu visokih nebodera i virtuelne stvarnosti, rijetko smo u prilici da se vratimo svojim korijenima i prisjetimo se vremena kada su vitezovi štitili slabije i borili se za pravdu. Ipak, u samom srcu Banjaluke odvija se jedinstven događaj koji nas vraća u prošlost i oživljava viteški duh. Riječ je o Kastrumu – međunarodnom viteškom turniru u organizaciji Udruženja za očuvanje starih zanata i vještina 'Čuvari koplja' i Udruženja 'Beli orlovi' – Beograd.

Ovaj izvanredni turnir okuplja najbolje vitezove iz različitih dijelova svijeta, koji se takmiče u raznim srednjovjekovnim umjetnostima i sportovima.

Jedan od najfascinantnijih aspekata Kastruma je autentična atmosfera koja ispunjava prostor srednjovjekovne tvrđave. Dok hodate kamenom stazom, nailazite na šarene šatore, gdje možete uživati u izložbi replika srednjovjekovnog oružja i oklopa.

Glavni događaj Kastruma je demonstracija viteškog turnira na kome se takmiče hrabri i vješti ratnici u raznim disciplinama. Turnir obuhvata borbu mačevima, kopljima i sjekirama, streljaštvo tradicionalnim lukom i strijelama, kao i rukovanje oružjem na konju. Njihova vještina, hrabrost i borbenost odaju počast idealima viteštva i pružaju nam uvid u život i borbe srednjovijekovnih vitezova. Gledaoci su uvučeni u napetu atmosferu dok se takmičari bore za prestiž i čast, prenosi See Srpska.

Kastrum nudi i bogat prateći program koji uključuje igre, muziku i prikaze srednjovjekovnih običaja. Deca će takođe imati priliku da uživaju u posebnim igraonicama za najmlađe.

Za uspijeh ove vanredne manifestacije zaslužna je organizacija Udruženje za očuvanje starih zanata i vještina 'Čuvari koplja'. Kastrum je postao most između prošlosti i sadašnjosti, okupljajući generacije i oživljavajući našu vezu sa prošlošću.

Kroz međunarodni viteški turnir Kastrum, Banjaluka postaje centar viteške kulture i istorije. Ovaj jedinstveni događaj okuplja ljude sa različitih kontinenata i podstiče razmjenu iskustava, ideja i tradicija.

Svečani defile zakazan je za 2. jun, a okupljanje je ispred banjalučkog Hrama Hrista Spasitelja u 18 časova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.05.2023.  |  Energija, Industrija

SolarMax iz Mostara dobio koncesiju za fotonaponsku elektranu Stolac 1

Preduzeće SolarMax iz Mostara kojeg zastupa Ružica Topić dobilo je koncesiju za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za elektroenergetski objekat fotonaponske elektrane Stolac 1 snage od 149 kWp. Kako se navodi u Ugovoru koncesija se daje na period od deset godina, a FNE Stolac se nalazi u naselju Pješivac u općini Stolac. U njemu se dodaje da će koncesionar u svrhu realizacije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.