NavMenu

Plutajući zdravstveni centar je novi orijentir Dubaija (VIDEO)

Izvor: gradjevinarstvo.rs Petak, 19.05.2023. 08:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eKapija)Ilustracija
Kalbod Studio dizajnirao je futuristički medicinski centar smešten u Dubaiju. Riječ je o plutajućem kompleksu koji spaja najsavremenije tehnologije sa principima održivosti uz prilagođavanje društvenim i geografskim uslovima lokacije.

Ovo ostrvo se zove Dubai Healthcare City i podijeljeno je na pet slojeva. Ima svoj podvodni transportni sistem, a pored objekata u kojima se liječe pacijenti predviđeni su i dijelovi za edukaciju i istraživanje.

Kompleks ima oblik polumjeseca, geometriju kultnog Burdž al Araba i vjerske elemente islamskog lunarnog mjeseca. Uz podvodni transport i električne automobile, ostrvo je stavljeno na raspolaganje pješacima.

Ima tri zone. U centru su neboderi sa milion kvadratnih metara. Bazu čine prostorije za edukaciju, a dio u obliku polumjeseca predviđen je za izložbe, istraživanja, naučno-tehnološki park i biblioteku.

Zatim slijedi 14 kula u kojima se nalaze bolnice, kao i 24 hotela smještena simetrično na dva kraja ostrva. Svi objekti imaju terase sa obiljem vegetacije koja doprinosi zasenčenju prostorija i poboljšanju kvaliteta vazduha.

Objekti su povezani visećim stazama sa zelenilom koje omogućavaju šetnju duž ostrva na više nivoa uz divan pogled na Dubai i Persijski zaliv.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.