NavMenu

Pokrenute aktivnosti za Halal institut BiH

Izvor: eKapija Srijeda, 13.04.2011. 16:26
Komentari
Podeli

U okviru učešća u radu 6. Svjetskog Halal foruma i World Halal Research Summit, 07. aprila 2011. godine upriličen je zvanični susret predstavnika Agencije za certificiranje halal kvalitete i Međunarodnog islamskog univerziteta u Maleziji (IIUM).

Delegacija predvođena Ambasadorm BiH u Maleziji, Ensar Eminović i direktorom Agencije, Amir Sakić, sastali su se sa Dato Hamidon Abd Hamid, predstavnikom rektorata IIUM-a te gospodinom Hamzah Mohd Salleh i Noriah Bt Ramli, predstavnicima Halal Industry Research Centre HIRC-IIUM.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima saradnje u oblasti halala sa naglaskom na ranije započete razgovore oko izrade i realizacije projekta Halal instituta u BiH.

Ambasador Eminović i direktor Sakić su upoznali predstavnike IIUM-a i HIRC-a sa stanjem halala u BiH i aktivnostima Agencije za certificiranje halal kvalitete kao vodeće halal institucije u regionu jugoistočne Evrope. Posebno je naglašena potreba da se unaprijede aktivnosti u oblasti halala kroz uspostavljanje Halal instituta čime bi se obezbijedila platforma za relizaciju naučnih i stručnih istraživanja te omogućila saradnja sa drugim sličnim institucijama na ekspertskom nivou. Predstavnici IIUM-a i HIDC-a su izrazili svoje zadovoljstvo i spremnost da aktivno sudjeluju i daju vlastiti doprinos razvoju halala u BiH, imajući u vidu pozicioniranost Bosne i Hercegovine i potrebu da se u jugoistočnoj Evropi uspostavi regionalni halal centar.

Kako su razgovori između Agencije i HIDC-a o ovoj temi već ranije pokrenuti, ovom prilikom usaglašen je radni okvir i redoslijed realizacije planiranih aktivnosti. Kako je zaključeno, u prvoj fazi bit će potpisan sporazum u kojem će biti precizirane oblasti buduće saradnje, a potom će se pristupiti izradi studija i projekata i njihovoj realizaciji.

Halal Industry Research Centre IIUM-a okuplja relevantne stručnjake i eksperte u pojedinim naučnim oblastima. Centar je do sada uspješno realizirao nekoliko projekata u drugim zemljama OIC u suradnji sa Alumni asocijacijama uz finansijsku podršku International Development Bank (IDB).

U okviru saradnje sa Agencijom za certificiranje halal kvalitete, HIDC i IIUM će djelovati savjetodavno te obezbijediti kvalificirane edukatore i predavače u naučnim oblastima koje budu relevantne za pojedine zajedničke projekte. Imajući u vidu potrebu integriranog pristupa halal industriji, koja uključuje islamske finansije i bankarstvo kao njen sastavni dio, planirano je da se u projekat uspostavljanja Halal instituta u BiH uključe i predstavnici Instituta za islamske finansije i bankarstvo koji djeluje pri IIUM-u.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.