NavMenu

Prezentiran Akcioni plan za održivo korištenje energije

Izvor: eKapija Srijeda, 13.04.2011. 14:16
Komentari
Podeli

Nacrt akcionog plana za održivo korištenje energije, u okviru zajedničkog projekta Grada Sarajeva i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), u kojem je predloženo 47 mjera za smanjenje energetske potrošnje, prezentiran je danas u Sarajevu.

Grad Sarajevo je zajedno sa Zagrebom, Skopljem, Podgoricom i Freiburgom još 2009. pristupio uniji gradova Evrope (kojih sada ima 2.000) koji su potpisnici dokumenta "Povelja gradonačelnika" čime su se obavezali na ozbiljan pristup problemu racionalnog korištenja energije, a posebno u domenu zgradarstva, javne rasvjete i transporta.

Za izradu ovog plana bilo je potrebno prvo napraviti uvid u potrošnju energije, a za Sarajevo je napravljen uvid u potrošnju energije za 2008. godinu. Nakon prikupljenih podataka o potrošnji došlo se do zaključka da je potrebno smanjiti emisiju štetnih plinova u atmosferu do 2020. godine za više od 20 posto.

"Osnovni cilj je realizacija tog plana da bi se poboljšala kvaliteta života građana Sarajeva i da bi se smanjile emisije CO2 u atmosferu", kazala je Vesna Kolega, voditeljica odjela za internacionalne razvojne projekte Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske i jedna od autorica ovog akcionog plana.

Jedna od predloženih 47 mjera za postizanje tog plana jest uvođenje automatske naplate parkinga čime bi se smanjio broj osobnih automobila na cestama, a da bi se to postiglo potrebno je poboljšati javni prijevoz.

Također, jedna od mjera je uvođenje što više obnovljivih izvora energije, a to znači korištenje solarne energije i postavljanje solarnih kolektora na porodične kuće. Dobivena energija koristila bi se za zagrijavanje vode, naprimjer.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Haris Lulić objasnio je da je u ovaj plan potrebno uključiti sve općine kantona, a ne samo četiri gradske općine da bi plan bio uspješno realiziran.

Dodao je da je potrebno pronaći i izvore finansiranja za realizaciju predloženih mjera. Jedan dio će biti izdvajan iz budžeta, a za ostalo će se tražiti partneri u evropskim fondovima i regionalnom povezivanju, naglašavajući da su već neki projekti, koji imaju za cilj smanjenje potrošnje, u toku.

Ministar Lulić je kazao i da je prvo potrebno promijeniti svijest ljudi o korištenju energije, napominjući i da je bilo mnogo problema u vezi s dobijanjem podataka o potrošnji energije.

Ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić najavio je u današnjem obraćanju prisutnima da će se ubrzano raditi na smanjenju energije u ustanovama obrazovanja, jer se godišnje izdvaja oko 6,7 miliona KM za plaćenje utrošenih energenata.

Izvor: FENA/Odjeljenje za odnose s javnošću Grada Sarajeva

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.