NavMenu

Nebojša Đekić, cargo-partner Srbija - Za potrebe svojih klijenata razvijamo potpuno jedinstvena rješenja

Izvor: eKapija Srijeda, 31.05.2023. 08:46
Komentari
Podeli
Nebojša Đekić (Foto: cargo-partner)Nebojša Đekić
cargo-partner je globalna logistička kompanija koja uskoro slavi 40 godina poslovanja. Nedavno su prošilirili skladišne kapacitete u Hrvatskoj, otvorili novo skladište u Sloveniji i Turskoj, prošle godine otvorili su i predstavništva u Grčkoj, Barseloni, Indoneziji i Meksiku, a u planu je i širenje poslovanja u Srbiji.

Sa direktorom prodaje i razvoja Nebojšom Đekićem sumiramo uspehe kompanije koja nudi sveobuhvatan portfolio rešenja za avionski, pomorski, drumski transport i skladištenje sa posebnom ekspertizom u informacionoj tehnologiji i optimizaciji lanca snabdevanja.

Gde je cargo-partner sada, posle četiri decenije od osnivanja i šta ste postigli za to vreme?

- Priča o našoj kompaniji je inspirativna i dokaz da kada istinska želja postoji, zaista je sve moguće. cargo-partner nastao je davne 1983. godine u Beču, kao porodični biznis uskospecijalizovan za avio-transport i tada je naš tim činilo svega nekoliko kolega. Međutim, ubrzo nakon osnivanja uvideli smo da potrebe tržišta prevazilaze naše usluge, nakon čega smo u portfolio postepeno uvrstili i druge modalitete transporta. Vremenom, širili smo poslovanje na sve veći broj tržišta i gradili veliku mrežu sopstvenih kancelarija i partnera kojima danas možemo da se pohvalimo. Iako danas cargo-partner porodicu čini više od 4.000 zaposlenih, kada kompanija iznikne iz jedne male kancelarije u austrijskoj prestonici, svaki postavljen kamen temeljac za novo skladište raduje nas kao da je prvi.

Pozdravili smo početak novog milenijuma razvojem svoje online Platforme SPOT za upravljanje transportom i lancem snabdevanja, nakon čega informaciona logistika postaje naša uža specijalnost i čime cargo-partner otpočinje novu avanturu u kojoj uvek nastoji da bude u korak sa digitalizacijom i tehnološkim inovacijama. Ja lično sam sa cargo-partnerom skoro polovinu njihovog putovanja i mogu da posvedočim da nam je to "pomeranje granica" na neki način i postalo filozofija poslovanja kroz sve ove godine.

Imali smo pandemiju, pa sukob u Ukrajini, a iako i jedna i druga kriza i dalje traju, čini se da je sada najveći fokus poslovnog sveta na inflaciji. Kako globalni rast cena utiče na industriju transporta i logistike?

- Inflacija je donela osetne promene u ponašanju potrošača, ali i u troškovima duž čitavog lanca snabdevanja. Ne možemo reći da su se u transportu dogodile nekakve radikalne promene, jer on čini vitalni element svakog poslovanja i kao takav ne može se izbeći, ali do određenih varijacija definitivno jeste došlo. Klijenti su ti čiji izbori diktiraju trendove i cene u našoj industriji, pa se u skladu sa tim promenila roba koja je predmet transporta, rute kojima se ta roba šalje, obim poslovanja prelivao sa jednog modaliteta na drugi itd. Za globalnu kompaniju poput cargo-partnera koja u svom portfoliju nudi sve vrste transportnih rešenja, to podrazumeva modifikovanje postojećih i razvoj novih rešenja i servisa.

Avionski transport dobio je na značaju jer je idealno rešenje za vremenski osetljive pošiljke, a tajming je u neizvesnom okruženju poput današnjeg jedan od najznačajnijih faktora za uspešno poslovanje.

Nearshoring je posledično doveo do povećanja obima na intraevropskim i drugim relacijama. Indo-Azija postala je sve veća konkurecija kineskom tržištu, što je takođe donelo promenu transportnih tokova. Mi u cargo-partneru nastojimo da uvek budemo korak ispred svih izazova, ali u praksi to nije uvek izvodljivo, već novi servisi nastaju i kao odgovor na potrebe naših klijenata. Trudimo se da slušamo naše klijente i razumemo njihovo poslovanje, kao i izazove sa kojima se oni susreću. Otuda i naš čuveni moto "we take it personally".

(Foto: cargo-partner)

Moderne tehnologije su postale neizbežne u bilo kojoj sferi privrede. Gde je cargo-partner kada je reč o IT inovacijama u poslovanju?

- Digitalizacija je donela brojne benefite za savremeno poslovanje, pa tako i za logistiku. Modernizacija lanca snabdevanja danas je neophodna i naša kompanija se upravo zbog toga specijalizovala za optimizaciju lanca snabdevanja korišćenjem savremenih tehnologija. Naš tim za razvoj aplikacija stalno poboljšava i proširuje portfolio rešenja i kontinuirano ulaže dodatni napor kako bi klijenti dobili baš ono što im je potrebno. Čak i ukoliko standardizovane usluge nisu adekvatne, za potrebe svojih klijenata razvijamo potpuno jedinstvena rešenja.

Posebno smo ponosni na svoju SPOT online platformu koja omogućava da u svakom trenutku znate šta se dešava sa vašom pošiljkom. Spot okuplja sve učesnike u transportu na jednom mestu kako bi se svi procesi optimizovali i kako bi protok informacija bio što jednostavniji - od kupovine do proizvodnje, transporta, skladištenja i distribucije.
Pored toga, možemo povezati sisteme naših klijenata sa našim putem EDI ili API-ja kako bismo automatizovali razmenu podataka, minimizirali ručni rad i poboljšali kvalitet i vidljivost podataka.

Društvena odgovornost je još jedan segment koji je sve važniji za kompanije, mnogo se govori o tzv zelenoj logistici – šta Vaša kompanija može da izdvoji u tom domenu poslovanja?

- Danas svaki biznis ima određen uticaj na okruženje, ali uprkos toj činjenici, bitka za održivi razvoj ne mora biti izgubljena. Za početak, važna je svest o uticaju na okolinu i nebežanje od istog, već integrisanje društvene odgovornosti u samu viziju poslovanja. Jedan od najkrupnijih cargo-partnerovih poduhvata jeste u potpunosti drvena konstrukcija logističkog centra u Fišamendu, koji je rezultirao ukupnim smanjenjem emisije ugljenika za 8.400 t. Oblici umanjenja efekata koje naša industija ima po okruženje su zapravi brojni i primenjuju se u svakodnevnom poslovanju, od štednje papira, električnih viljuškara, štedljivih LED osvetljenja do solarnih panela, koji su jedna od planiranih investicija i za naše skladište u Dobanovcima.

Ništa manje bitna je i podrška istraživačkim projektima koji su usmereni na razvoj novih i efikasnijih oblika transporta, ali ono što bih posebno izdvojio su projekti koji su bili idealan spoj lepog i korisnog poput cargo-partner šume i korišćenje starih cerada za pravljenje torbi i nesesera. Naime, za svaki popunjen upitnik o zadovoljstvu od strane naših korisnika, zasadili smo jedno drvo u saradnji sa Ecologi platformom. Naša cargo-partner šuma danas broji više od 1.000 stabala.

Na samom kraju dodao bih da je važno da se naša inicijativa ne završava unutar kompanije, već se održiva rešenja i transportne alternative promovišu duž čitave mreže, čime se svi partneri, saradnici, ali i kupci podstiču na "zelenu revoluciju".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.09.2023.  |  Zdravstvo

8 metoda za detoksikaciju nakon paklene radne nedjelje

Bila je to teška nedjelja. Od jutra do mraka u kancelariji, sve se spojilo u jedno. Tijelo vas boli. I um. Dakle, kad napustite radno mesto izgubljeni u petak, šta možete učiniti za detoksikaciju prije ponedjeljka? Potrebna vam je neka metoda. Evo šta su članovi Veća mladih preduzetnika, YEC, odgovorili na pitanje "Kako se opuštate od stresa nakon lude nedelje na poslu?. Provedite vrijeme s porodicom i prijateljima Nemojte da zaboravite

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.