Izvor: Fena | Utorak, 12.04.2011.| 16:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sarajevo: Otvoren državni laboratorij za kalibraciju mjerila protoka gasa

U sklopu Poslovno-tehničkog objekta "Sarajevogasa" u Butilama (Sarajevo) danas je svečano otvoren Državni referentni laboratorij za kalibraciju (baždarenje) mjerila protoka gasa, prvi laboratorij takve vrste u Bosni i Hercegovini i jedan od najsavremenijih u ovom dijelu Evrope.

Radi se o projektu koji je realiziran u saradnji s Institutom za mjeriteljstvo BiH i inozemnim partnerima, a u okviru kojeg je samo za nabavku opreme uloženo 1,7 miliona KM, od čega je Vlada Kantona Sarajevo osigurala jedan milion KM.

Državni laboratorij za kalibraciju je na simboličan način, uručivanjem rješenja o imenovanju, otvorio premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, u prisustvu predstavnika Vijeća ministara BiH, federalnih i kantonalnih dužnosnika, čelnika javnih komunalnih preduzeća i Instituta za mjeriteljstvo BiH te predstvanika inozemnih partnera.

Uz kantonalnog premijera, koji je istaknuo važnost ulaganja u razvoj i nauku, otvaranje savremene kalibracijske stanice pozdravili su ministar prostornog uređenja i okoliša KS-a Abid Jusić, direktori Sarajevogasa i Instituta za mjeriteljstvo BiH Salih Selmanović i Zijad Džemić, kao i predstavnik partnerske inozemne kompanije "Krohne" Keeys Lungerberg.

Naglasili su da se radi o značajnom poslovnom iskoraku kojim se osigurava efikasno i racionalno tehničko unapređenje gasnog sistema, uključujući sigurnu distribuciju prirodnog gasa i njegovo tačno mjerenje kod svih korisnika ovog energenta.

Izraženo je očekivanje da će spomenuti laboratorij u potpunosti zadovoljiti potrebe BiH, a putem akreditiranja prema međunarodnim standardima postati prepoznatljiv u širem regionu.

Dosad su se mjerni uređaji morali baždariti u inozemstvu, što je predstavljalo znatan trošak i gubitak vremena za distributera. Otvaranjem "baždarnice", koja je u potpunosti kompatibilna evropskim standardima, stvoreni su tehnički i drugi uvjeti za baždarenje individualnih (kućnih)plinomjera s protokom od 20 metara kubnih na sat, kao i plinomjera industrijskih potrošača s protkom do 4.000 metara kubnih.

Osim spomenitog državnog instituta za mjeriteljstvo partneri u ovom projektu su bh. firma UNIS-Fagas, te kompanije iz Belgije, Holandije i Njemačke - Krohne i Ester, koji su sudjelovali u isporuci i montaži tehnološki veoma zahtjevne opreme te edukaciji kadrova i konačnom puštanju u pogon novootvorene baždarnice.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.