NavMenu

Top 5 biznisa u poljoprivredi - Uz minimalna ulaganja do zarade od 5.000 EUR

Izvor: Blic Subota, 06.05.2023. 16:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Broj nezaposlenih pada i to je dobra vijest. Ipak, raste broj onih koji imaju neku ušteđevinu i koji bi pokrenuli sopstveni biznis. Veliki broj njih zna da je to poljoprivreda, ali su u dilemi u koju granu konkretno i krenuti.

Za pokretanje biznisa, osim ideje potrebna je i računica o isplativosti i tome šta najbrže donosi profit. Sajt blic.rs otkriva neke od poljoprivrednih grana koje su najrentabilnije. Više o tome ćete moći da saznate i na sajtu Grow Up - snaga zemlje, koji je prvi i najveći agrobiznis projekat u regionu.


Gajenje ljekovitog bilja

Ako još uvijek niste odlučili kako da pokrenete biznis, a posjedujete zemljište, poslednjih godna sve je veća potražnja za ljekovitim biljem. Nije potrebno previše brige oko održavanja zemljišta, a ulaganja su minimilana.

Za jedan hektar zasada pod nanom, kamilicom, nevenom ili drugim ljekovitim biljem potrebno je od 1.200 do 2.500 EUR. Od ovih para možete spremiti zemljište, kupiti sjeme i zasaditi bilje. Ukoliko pak, želite da modernizujete prodaju ljekovitog bilja, potrebno je dodatno uložiti još stotinak evra za kupovinu ukrasnih ambalaža, da bi proizvod bio primamljiviji na tržištu. Kada se sve proračuna, prihod od ovog biznisa može da iznosi od 2.500 do 6.500 EUR po hektaru.


Neki od predloga za uzgoj ljekovitog bilja

Bijeli sljez

- Oko 2.000 EUR ulaganje po hektaru
- Oko 5 EUR cijena po kilogramu
- Manje od 1.500 kilograma prinosa po hektaru
- 6.500 EUR prihoda po hektaru
- Najmanje 4.500 EUR profit po hektaru

Neven

- Oko 1.800 EUR ulaganja po hektaru
- Oko 4 EUR cijena po kilogramu cvijeta
- Oko 1.000 kg prinos po hektaru
- Oko 4.000 EUR prihod po po hektaru
- Oko 2.000 EUR profit po po hektaru

Bosiljak

- Oko 1.200 EUR ulaganje po hektaru
- Više od 1 EUR cijena po kilogramu
- Oko 2.000 kilograma prinos po hektaru
- Oko 2.500 EUR prihod po hektaru
- Oko 1.300 EUR profit po hektaru

Kada je riječ o ljekovitom bilju, stručnjaci savjetuju da je najbolje gajiti višegodišnje biljke, jer su manja ulaganja.


Zelena salata

Sadnja zele salate je isplativ posao. Nije potrebno mnogo ulaganja, tako da sa 1.000 EUR možete započeti pravi povrtarski biznis. Za početnike dovoljno je oko desetak ari zemljišta, a ukoliko vremenski uslovi pogoduju može se zaraditi i do 2.000 EUR.

U početku, na ovu površinu za plastenik treba obezbijediti oko 300 EUR, te sa ostalih 700 EUR možete kupiti sjeme, obraditi zemljište i spremiti adekvatnu hemijsku zaštitu. Jedna vezica salate u prosjeku u sezoni košta od 60 do 80 dinara. Nakon, što svu salatu prodate, njiva vam posle toga bude slobodna pa na njoj možete zasaditi i neku drugu kulturu.


Proizvodnja cvijeća

Proizvodnja cvijeća donosi "ubiranje plodova", posle nekoliko mjeseci od sjetve. Potrebno je dosta strpljenja i ljubavi, jer ovaj naizgled sitan posao, iziskuje svakodnevnu brigu.

Za pokretanje ovog biznisa kao i za svaki drugi potrebno je ulaganje. Za zasad od jednog ara, ulaganja su od 3.000 EUR do 4.000 EUR. Ovaj novac uključuje pripremu plastenika, sistema za zagrijavanje, sadni materijal, đubrivo, saksije...

Cvijeće je sve popularnija poljoprivredna grana u Srbiji, jer odmah u toku godine donosi prihod u malim iznosima, a cjelokupno ulaganje se vraća u prve dvije godine. Treća godina obezebjeđuje zaradu, a svaka naredna donosi povratak onoga što se uloži i do 50%.

Zarada ide od 1.000 do 2.000 evra godišnje. Podrazumijeva se da što je veći zasad, veća su i ulaganja, ali i dobit. Treba imati na umu da se cvijeće prodaje tokom cijele godine, ali najvišu zaradu donosi s početka proljeća, kada je prava pomama za cvijećem zbog proljećnog uređenja dvorišta.


Uzgoj voća i povrća

Iako za plasteničku proizvodnju povrća i voća treba malo više ulaganja, stručnjaci smatraju da je ovakva proizvodnja najrentabilnija. Za ovakvu proizvodnju na jednom hektaru potrebno je oko 15.000 EUR, a uloženo može da se vrati za godinu dana, ukoliko vremenski uslovi pogoduju.

Sa druge strane, početnici mogu da krenu i sa manjim površinama, te sa plastenikom od 200 m2, mogu prilično solidno da zarade. Ako pod ovom površinom zasadite paradajz, u prosjeku zarada može da ide i preko 2.000 EUR, za krastavac oko 1.000, a papriku nešto manje, oko 600 EUR.

Treba imati na umu da ovakav vid proizvodnje podrazumijeva konstantan rad od proljeća kada se kreće sa sadnjom sjemena, zatim održavanje rasada, zasađivanje rasada, navodnjavanje, prskanje, a tek na kraju slijedi berba.

Biznis u poljoprivredi zavisi od ulaganja, ali i brige o zasadima. Pored ove dvijre stvari, najznačajniji su vremenski uslovi, jer 50% uspeha u poljoprivredi zavisi od toga. Ako se upuštate u ovakvu vrstu biznisa, najbolje bi bilo da osigurate zasade, kako u slučaju nepogoda ne bi izgubili sav novac koji ste uložili.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.