Izvor: eKapija | Četvrtak, 02.03.2006.| 11:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Lexmark otvorio ured u BIH sa sjedištem u Sarajevu - Predstavljena četiri nova proizvoda laserske tehnologijeAmerička kompanija Lexmark jedna je od najmlađih kompanija na ICT tržištu, nastala pravnim izdvajanjem iz računarskog giganta, kompanije IBM, 1991. godine. Ova kompanija zapošljava više od 14,000 ljudi u 150 zemalja sveta, na 5 kontinenata. Lexmark je tehnološki lider u razvoju i proizvodnji printera, potrošnog materijala, opreme za štampu kao i u razvoju softvera, i procesa upravljanja dokumentima u savremenom preduzeću. Kompanija na svjetskom nivou ostvaruje prihod od preko 5 milijardi USD. Na press konferenciji održanoj u Sarajevu regionalni menadžer kompanije Lexmark, Ivan Stanković, istakao je da je ova kompanije 20. februara 2006. godine predstavila 4 nova proizvoda laserske tehnologije, i to dva nova monohromna laserska štampača i dva nova monohromna multifunkcijska uređaja.

A. Laserski uređaj E120 serije, brzine štampe 19 A4 stranica u minuti, koji će kao takav predstavljati sam početak Lexmarkove linije laserskih štampača, ili entry level uređaj, sa novim procesorom brzine 183 MHz.

B. Laserski uređaj E240 serije, brzine štampe 26 A4 stranice u minuti, i kao takav predstavlja zamjenu best selling uređaja E232. Novi uređaj također ima novi processor brzine 366 MHz. Oba navedena uređaja imaju maksimalnu rezoluciju štampe od 1200 tačaka/inču u imidž kvalitetu.

C. Multifunkcionalni uređaj X644 I X646, štampa i kopira brzinom od 48 A4 stranica/minutu, u rezoluciji 1200 tačaka/inču, kao takav predstavlja uređaj za štampu u poslovnom okruženju za veće obime štampe, sa mjesečnim projektovanim obimom štampe do 225.000 stranica, novim procesorom brzine 533 MHz, sa memo modulo mod 256 MB i sa potpuno novim 8" displejom koji omogućava lakše skrolovanje kroz funkcije uređaja.

D. Multifunkcionalni uređaji velikog formata (A3): X850, X852 I X854, koji štampaju i kopiraju brzinom od 35, 45 i 55 A4 stranica u minuti, sa projektovanim obimom štampe do 300,000 stranica na mjesečnom nivou. Kao i svi novi Lexmark uređaji i X85x serija ima potpuno novi procesor brzine 625 MHz, sa hard diskom ogromnog kapaciteta (do 80GB) i 8" displejom.


Pored hardvera, Lexmark nudi i kompletna rješenja za upravljanje tokom dokumenata, vođenje evidencije i sigurnosti u štampi. Najbitniji softverski paketi koje ova kompanija nudi svojim korisnicima su LDSS i LDAS.

1. LDSS – Lexmark Document Solution Suite je Lexmark rješenje za rad sa dokumentima. Sastoji se od grupe unaprjeđenih rješenja koja nude fleksibilnu implementaciju spajanja formi, skeniranja, čuvanja i preusmjeravanja dokumenata kao i štampu na zahtjev uz pomoć Lexmark multifunkcijskih uređaja sa touch screen-om.

2. LDAS – Lexmark Document Accounting Solution

Nudi vise nivoa funkcionalnosti:

a. Autorizaciju korisnika za obavljanje neke od funkcija koju Lexmarkovi multifunkcionalni uređaji omogućavaju

b. Štampanje na multifunkcionalnim uređajima bilo gdje na lokalnoj mreži

c. Praćenje korištenja Lexmark uređaja po svim parametrima

d. Kreiranje svih vrsta statističkih izvještaja (po uređaju, korisniku, dokumentu, troškovima, itd)

3. Treće vrlo bitno softversko rješenje je MarkVision Professional softver koji korisnicima Lexmarkovih mrežnih uređaja omogućava da se sa jednog mjesta upravlja i administrira svim štampačima koji se u tom trenutku nalaze na mreži, čak iako nisu proizvedeni od strane Lexmark kompanije. MarkVision funkcioniše u realnom vremenu. MarkVision Professional svi korisnici Lexmarkovih mrežnih štampača dobivaju besplatno na kompakt disku uz svaki kupljeni Lexmark mrežni printer.

Jedan od razloga održavanja press konferencije je organizacione prirode te sa aspekta strategije razvoja Lexmark kompanije na bh. tržištu čak je i bitniji. Lexmark je na teritoriji BiH već godinama prisutan kroz partnerski odnos sa dvije distributivne kompanije, kompanijom Alterna Sarajevo i kompanijom NTCHS. U svrhu pružanja kompletnije usluge korisnicima Lexmarka, donesena je odluka da, počevši od 01.01.2006. godine sa sjedištem u Sarajevu, kompanija Lexmark zaposli osobu koja bi upravljala procesom intenzivnije promocije Lexmark brenda na ovom tržištu. Sa aspekta distributivnog procesa sve ostaje nepromijenjeno, partneri ove kompanije i dalje ostaju Alterna i NTCHS, a lokalni predstavnik će služiti kao podrška u procesu daljeg promovisanja brenda i zadovoljenja korisnika. Predstavnik kompanije Ceemark/Lexmark od 01.01.2006. godine je gospodin Halim Curi, dobro poznat na IT tržištu BiH, čovjek sa respektabilnom karijerom i desetogodišnjim iskustvom na teritoriji BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.