Izvor: eKapija | Subota, 09.04.2011.| 09:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Erdal Trhulj: Energetika daje mnogo prostora za investiranje

Energetika je bitan segment razvoja države istaknuto je tokom Sarajevo Business Foruma koji se proteklih dana održavao u glavnom gradu države. Međutim, da bi neki od 30 projekata vrijednih oko 4,83 milijarde eura predstavljenih stranim ulagačima iz oblasti energetike zaista ugledali svjetlo dana potrebno je riješiti mnoge birokratske probleme koji nažalost još uvijek postoje u našoj zemlji.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj istaknuo je da su energetika, infrastruktura i prirodni resursi segmenti za koje postoji mnogo prostora za investiranje.

"Kada se sagleda stanje u energetskom sektoru očigledno je da moramo da osiguramo električnu energiju za sebe, pošto pojedini termo blokovi u TE Tuzla i TE Kakanj će prestati sa radom. Što bi značilo da u dva smjera moramo raditi. Prvo da osiguramo kapacitete potrebne za našu industiju, a drugo da proizvodimo višak koji ćemo izvoziti", kaže Trhulj, naglašavajući kako se u energetskom sektoru može uraditi mnogo jer imamo velike kapacitete i velike potrebe.

Postoji velika razvojna mogućnost, smatra Trhulj. Međutim, mora se napraviti jedan koncept i balans između iskorištavanja termo i hidroenergije.

"Prvo moramo iskoristiti termoenergiju. Termoenergija u BiH učestvuje u proizvodnji energije sa dvije trećine, a sa druge strane omogućava i kombinovane sisteme grijanja, proizvodnje energije", pojašnjava Trhulj.

E. Ko.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.