NavMenu

"Putovanje kroz Hercegovinu" - Vodič za bolje upoznavanje prirodnih i kulturnih ljepota

Izvor: eKapija Petak, 08.04.2011. 11:37
Komentari
Podeli

U sklopu Međunarodnog sajma u Mostaru je jučer održana prezentacija vodiča "Putovanje kroz Hercegovinu. Priče o hrani i seljanima", koji su realizirali Oxfam Italia i Regija Toskana u saradnji sa Udruženjem "Okusi Hercegovinu", u okviru integriranog projekta PRICES – APQ Balkan, financiranog od strane talijanskog Ministarstva za razvoj privrede i Ministarstva vanjskih poslova te italijanskih Regija. Izdavač vodiča je Bybook.

Prepunoj dvorani su se pored italijanskih novinara, autora vodiča, Andree Semplici i Maria Bocce, obratili i Raimondo de Cardona, Ambasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini, predstavnica sektora međunarodnih poslova Regije Toskana Flavia Donati, predstavnica Turističke organizacije Republike Srpske Branka Mihajlović, predstavnik Ministarstava turizma iz FBiH Nedeljko Babić, direktor izdavačke kuće Buybook Damir Uzunović, predsjednica Udruženja "Okusi Hercegovinu" Svijetlana Sakić i koordinator Oxfam Italia-e za jugoistočnu Evropu Sorinel Ghetau, koji je ujedno bio i moderator promocije.

Publikacija, realizirana na engleskom i talijanskom jeziku, predstavlja za turiste važan instrument putem kojeg mogu upoznati ljude, krajolik, tradicije i proizvode iz Hercegovine i koji su često zapostavljeni pri turističkim posjetama, a predstavljaju osnovu za bolje upoznavanje prirodnih i kulturnih ljepota Bosne i Hercegovine.

Vodič "Putovanje kroz Hercegovinu. Priče o hrani i seljanima"

Vodič predstavlja priliku za promociju tradicionalnih proizvoda i teritorije i služi kao poticaj za javne i privatne aktere u Bosni i Hercegovini za ponovno otkrivanje i valorizaciju svojih proizvoda, recepata i tradicija koji iščezavaju, sa ozbiljnim posljedicama za gubitak identiteta, biodiverziteta, a i mogućnosti za jačanje turističke ponude u Bosni i Hercegovini.

Tokom svog izlaganja Nedeljko Babić je istakao da će Ministarstvo turizma i okoliša FBIH i ubuduće podržavati sve što turističko tržište u BiH diže na viši nivo poput ovog vodiča”.

"Sa OXFAM Italija je tokom prošlih godina ostvarena izuzetna saradnja, koja namjerava da se nastavi jednako uspješna i plodonosna", istakla je predstavnica TORS-a Branka Mihajlović.

Direktor Buybook-a Damir Uzunović naglasio je Bybook je do sada objavio mnogobrojne turističke vodiče, ali nijedan nije imao u sebi toliko duše i posebnosti kao ovaj koji ima jedno kulturnu i antropološku pozadinu.

Isti će se naći u prodaji već krajem nadolazećeg ljeta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.