NavMenu

Uvođenje sistema trezorskog poslovanja u općinama FBiH

Izvor: eKapija Petak, 08.04.2011. 10:45
Komentari
Podeli

Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine i Alpha d.o.o. Sarajevo potpisali su Sporazum o saradnji na zajedničkoj realizaciji aktivnosti na pripremi i implementaciji projekta uvođenja sistema trezorskog poslovanja u jedinicama lokalne samouprave (gradovima i općinama) u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Savez je do sada u više navrata upoznavao općine o obavezi uvođenja sistema trezorskog poslovanja. U decembru prošle godine u saradnji s Njemačkim društvom za tehničku saradnju (GIZ) organizirao je konferenciju o uvođenju trezorskog poslovanja na lokalnom nivou na kojoj su učestvovale sve općine iz Federacije BiH. Također, u toku su radionice na temu "Aktuelni problemi u uvođenju trezorskog /rizničnog poslovanja u jedinicama lokalne samouprave".

Do sada je održano pet radionica u mjestima Drvar, Prozor – Rama, Kladanj, Srebrenik, Kakanj i Stolac. Na njima je prisustvovalo oko 120 učesnika iz 60 općina. Iduće sedmice, 14. i 15. aprila će se održati u općinama Foči – Ustikolina i Busovači.

Cilj uvođenja trezorskog poslovanja u jedinice lokalne samouprave su transparentnost računa, unapređenje upravljanja javnim rashodima i racionalnost trošenja sredstava, navodi se u saopćenju.

Prvobitni rok za uvođenje trezorskog poslovanja, prema Zakonu o budžetima FBiH, bio je april 2009. godine, međutim pošto nijedna općina (izuzev Općine Novi Grad Sarajevo) i vanbudžetski fond nisu ispoštovali ovaj rok, on je, na inicijativu Saveza općina i gradova FBiH produžen do 20. maja 2011. godine.

Putem ovog sporazuma, Savez će pokušati da obezbijedi tehničku podršku i obuku općinama pri uvođenju trezorskog poslovanja, kao i pružiti podršku općinama pri izradi uputstava i pravilnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.